област Велико Търново
Сподели
05 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Община Елена подпомага издаването на шест нови книги

Община Елена подпомага издаването на шест нови книги

Издаването на още шест нови книги ще бъде подпомогнато от Община Елена, след като техните автори кандидатстваха и спечелиха субсидия в конкурс.

Културното съревнование има вече четиригодишна история с издадени десет книги, тематично свързани с Еленския край. Подпомагат се проекти за издания, свързани със създаване, съхраняване и разпространение на произведения на изкуството и културата, образователни и обучителни инициативи. Финансират се също научни изследвания, документални издания, публикации, анализи в областта на изкуството и културата. Възстановки, спектакли, концерти, филми, свързани със значими исторически събития от културния календар на общината, както и представяне възможностите на града като културно средище също са сред приоритетите.

Конкурсът се организира по инициатива на Общината и Постоянната комисия „Образование, култура и вероизповедания“ към Общинския съвет. Членовете на комисията одобриха за тази година шест проекта  и разпределиха за тях субсидия от общинския бюджет от 5000 лева.

С по 1200 лв. се подпомага издаването на „Избрани стихотворения“ на Христо Медникаров и „Дванайсет пиеси за деца“ на Магдалена Борисова. Авторът Алекси Пенчев на книгата „Стара Елена – поглед отдалеч“ получава субсидия от 900 лв., а сборник със статии „Емилиян Станев – традиции и модерност“ на Радка Пенчева – 820 лв. Второто допълнено издание на речника на говора на с. Руховци „Яснец“ от Пенчо Чернаев се финансира със 700 лв., а  „Родови корени от село Велювци“ от Иван Стойков – със 120 лв.

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ