област Велико Търново
Сподели
30 апр 2020
Автор: ОбластВТ

Община Велико Търново осигурява топъл обяд в домовете на 200 великотърновци

Община Велико Търново осигурява топъл обяд в домовете на 200 великотърновци
Община Велико Търново стартира още една социална услуга в подкрепа на хората от рисковите групи за коронавирус. 200 жители на града и общината ще получават топъл обяд в домовете си. Изпълнението на услугата стартира от 4 май и ще продължи 33 работни дни – до 19 юни включително.

Обхванати ще бъдат хора, които са уязвими на заболяването и са затруднени да осигуряват сами прехраната си.
Потребителите ще получават храната напълно безплатно. В порциите са включени супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Обядът ще се приготвя в обновената  база на Домашен социален патронаж и ще се предоставя в кутии за еднократна употреба.

Социалната услуга, която Община Велико Търново ще предоставя, ще обхване хора от следните групи:
  • с ниски доходи (под линията на бедност, определена за страната, за времето на социална изолация);
  • уязвими лица с ниски доходи или без такива (включително и граждани на възраст на 65 години), които живеят сами и нямат близки и не са в състояние да осигуряват сами прехраната си;
  • Лица, които поради възрастта си или заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близки ежедневната храна.
Социалната услуга ще бъде реализирана по проект на Община Велико Търново „Целево подпомагане с топъл обяд“. Средствата са осигурени чрез Агенцията за социално подпомагане по програма „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация – 2020“.

Проектът е изцяло съобразен с предпазването и подпомагането на най-уязвимите и рискови от зараза с коронавирус хора.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ