област Велико Търново
Сподели
10 дек 2019
Автор: ОбластВТ

Обществено обсъждане ще се състои във Велико Търново за новия генерален план за движение

Обществено обсъждане ще се състои във Велико Търново за новия генерален план за движение
Община Велико Търново организира обществено обсъждане относно новия генерален план за организация на движението, който е в процес на разработка. Дейността е възложена от кмета Даниел Панов, а проучването на мнението на великотърновци е основна част от процеса.

Дискусията ще се състои на 16 декември от 17,00 ч. в ритуалната зала на общината. Представени ще бъдат резултатите от анализа на съществуващата организация на движението, основните въпроси и ще бъдат очертани възможните решения и идеи.Това заявиха на пресконференция днес заместник-кметът по строителство и устройство на територията проф. Георги Камарашев и д-р инж. Христо Грозданов от страна на фирмата изпълнител – „Институт по транспортно строителство и инфраструктура“.

„Генералният план е стратегическия документ, който ще очертае дългосрочната визия и бъдещата общинска стратегия за транспортно планиране и организация на движението. Една от най-важните задачи е да питаме хората как си представят Велико Търново и на кой тип придвижване следва да бъде даден приоритет – дали на автомобилния, или на съчетание между съвременен и удобен градски транспорт, пешеходно и велосипедно движение“, коментира проф. Георги Камарашев.

Общественото обсъждане е за предварителния проект на нов генерален план за движение. Д-р инж. Христо Грозданов поясни, че след дискусията ще бъдат и на базата на общественото мнение ще бъдат направени съответните допълнения. До края на януари документът в първия му вариант следва да бъде внесен за обсъждане в Общински съвет. След приемането му се пристъпва към изработването на окончателен проект, за което срокът е четири месеца.

„Велико Търново е град, чието население расте, а туристите се увеличават непрекъснато. С около 30% е нараснал автомобилният трафик през последните няколко години“, каза още Христо Грозданов.

В онлайн допитване са участвали над 1600 великотърновци, а преобладаващата част от мненията е, че трябва да бъдат развивани общественият транспорт и алтернативните форми на придвижване. Проектантите вече имат решения, свързани с промяна на организацията на кръстовищата, на посоките на движение по улици и цели съвкупности от улици, което би позволило обособяване на автобусни ленти и велоалеи. Всяка конкретна мярка ще бъде придружена с детайлна софтуерна симулация, която нагледно ще представи оптимизацията на трафика. Предложенията и идеите ще бъдат представени по време на общественото обсъждане.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ