област Велико Търново
Сподели
27 фев 2020
Автор: ОбластВТ

Обсъдиха мерки за реакция при коронавирус в областта

Обсъдиха мерки за реакция при коронавирус в областта
Днес в Областната администрация се проведе заседание Областния консултативен съвет по здравеопазване и сформирания, съгласно заповед на управителя проф. д-р Любомира Попова, Областен кризисен щаб за борба с коронавирус.

По време на заседанието бяха обсъдени мерки за реакция при евентуално разпространение на коронавирус. На срещата присъстваха представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна  каса, общопрактикуващите лекари, директорите на болниците в областта, на Центъра за спешна медицинска помощ, МВР, ДАНС, Гранична полиция и др. 

Директорът на РЗИ – Велико Търново – д-р Евгения Недева запозна присъстващите с актуални данни на епидемичната обстановка по отношение на новия коронавирус (COVID – 19) и Насоките на МЗ, СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията – Стокхолм при случай на коронавирус, както и с набелязаните от Националния оперативен щаб мерки.

Присъстващите на срещата представиха готовността си за реакция при евентуални случаи на заболели от коронавирус, като бе обсъден и алгоритъмът на действие при контактни или потвърдени случаи на заразени лица.

От РЗИ информираха за получените от МЗ указания и конкретни инструкции за реакция при наличие на случаи на коронавирус, с които са запознати лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, общопрактикуващите лекари, ЦСМП.

Лечебните заведения са разработили планове за действие.

На заседанието стана ясно още, че при съмнение за заразен пациент с коронавирус, той трябва да се насочва чрез РЗИ и/или общопрактикуващия лекар към инфекциозното отделение на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД и МБАЛ „Ив. Рилски“ ЕООД – Горна Оряховица. 

На населението се препоръчва: при завръщане от район с наличие на коронавирус и/или съмнение за заболяване консултирането с личните лекари да се извършва само по телефона;  да се ограничи пътуването към държави с доказано наличие на коронавируса; да се избягва организиране на масови мероприятия и събития, свързани с посещение на много хора; да се спазва респираторния етикет и др.

Повече информация по темата може да получите на интернет страницата на РЗИ – Велико Търново (рубрика Актуално).
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ