област Велико Търново
Сподели
16 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Обръщение на кмета на Велико Търново Даниел Панов

Обръщение на кмета на Велико Търново Даниел Панов
Уважаеми великотърновци,
 
На днешната дата преди 140 години в Търново са положени основите на изграждането на държавността в свободна България. Това се случва с изработването и приемането на първия български основен закон, останал завинаги в историята с името „Търновската конституция“.
Нашите предци – първите законотворци, избират европейския път пред свободната ни държава. От изостанала провинция и територия, България се превръща в съвременна държава с гражданско общество. Търновската конституция – основният закон, издига на водещо място най-важните демократичните принципи, човешките права и свободи, равноправието.
Конституцията е този програмен документ, който отразява волята на българския народ. През 1879 година нашите предци се доказват като истински държавници с визия за бъдещето. И макар да имат люти спорове помежду си, те се обединяват заради любовта към своята родина. Благодарение на делото им България се нарежда сред най-модерните по своето устройство европейски и световни държави.
Трябва да помним, че Търновската конституция е достижение на целия български народ и това достижение е много силен повод за нашата национална гордост.
Нека следваме начертания път – да бъдем силна европейска държава с истинско гражданско общество. Така, както са пожелали и нашите предци преди 140 години, създавайки Търновската конституция. Нека помним техните завети и уроците, които историята ни дава – а именно: единство в името на България и Велико Търново.
 
Честит празник, великотърновци!
Честит професионален празник на всички юристи!

 
Даниел Панов
Кмет на Община Велико Търнов
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ