област Велико Търново
Сподели
06 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Обновяват зелената площ по улица „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица

Обновяват зелената площ по улица „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица

След около два месеца същестуващата зелена площ по ул. „Вичо Грънчаров” ще бъде изцяло обновена. Благоустрояването на „зеления остров” ще обхване участъка между улиците „Васил Априлов” и „Хан Крум”. Площта предвидена за озеленяване е 1600 кв. м.

Проектът за обновяване на зелената площ предвижда повдигане на бордюрите, подравняване на тревната площ, изграждане на поливна система. Взети са под внимание естествено образуваните от пешеходците преминавания през зелената площ и е предвидено тяхното запазване.

С реализирането на проекта ще бъдат премахнати старите широколистни дървета, но на тяхно място ще бъдат засадени нови подходящи дървесни видове. Те ще са разположени от двете страни на зелената площ. От страната на улица „Хан Крум” е предвидена голяма цветна фигура от сезонни цветя и декоративни храсти. Предвижда се засаждането и на две иглолистни дървета, които ще са симетрично разплоложени на съществуващите такива. Предвидено е и засаждане на две широколистни дървета, като акценити в композицията. От страната на ул. „Васил Априлов” е проектирана фигура от декоративни храсти. Във вътрешната част на площта са проектирани три острова от червени чаенохибридни рози. Растителните декоративни видове отговарят на изискванията на средата, устойчиви са на болести и вредители. Пространсвеното и растителното оформление на зелената площ, отговарят на функционално предназначение на територията. Растителността, която ще бъде засадена, ще дава отличен декоративен ефект и цъфтеж главно през лятото, а също така и богата палитра от есенни тонове. Голям процент от нововнесената растителност е дървесна. Създадена е една цветна фигура от сезонни цветя в комбинация от декоративни храсти. Проектирани са три острова от рози по протежението на улицата.

Проектът за облагородяване на зелената площ по ул. „Вичо Грънчаров” е изготвен от ландшафтен архитект, по задание на Община Горна Оряховица. Дейностите по реализацията му ще се извършат от Общинско предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване”. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ