област Велико Търново
Сподели
23 юли 2018
Автор: ОбластВТ

Областният управител проф. д-р Любомира Попова участва в обсъждане на нов Закон за преброяването

Областният управител проф. д-р Любомира Попова участва в обсъждане на нов Закон за преброяването
Областният управител проф. д-р Любомира Попова участва в обсъждане на нов Закон за преброяване на населението и жилищния фонд, което ще се проведе през 2021 година. Дискусията бе организирана от Националния статистически институт.


Областният управител приветства участниците и откри форума. "Предварителната подготовка, обсъждането на всички детайли по бъдещия закон за преброяването и планирането на този много важен процес ще дадат своите резултатите по време на провеждането му. Месецът в който ще бъде проведено преброяването трябва да бъде подбран много прецизно, както и да се отдели достатъчно време за подбор и подготовка на преброителите. В България през 2021 г. предстои да се проведат два вида избори, за народни представители и за президент и вицепрезидент. По тази причина провеждането на преброяването трябва да се съобрази с ангажиментите на администрацията към изборния процес ", каза тя.

Водещ на дискусията бе заместник-председателят на НСИ Диана Янчева, в обсъждането участваха областни управители от Северна Българи представители на общините и експерти.

Преброяването на населението ще се състои през 2021 г., като годината е еднаква за всички държави - членки на ЕС и е определена в Регламент (ЕС) 2017/712 на Комисията за определяне на референтната година и програмата за статистическите данни и за метаданните за преброяването на населението и жилищния фонд. В съответствие със Закона за статистиката, изчерпателните преброявания на населението и жилищния фонд в България се уреждат с отделен закон, поради което подготовката стартира с разработване на концепция на национален закон и предварителна цялостна оценка на въздействието.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ