област Велико Търново
Сподели
03 май 2018
Автор: ОбластВТ

Областният информационен център се включва в кампанията „Европа в моя регион" 2018 г.

Областният информационен център се включва в кампанията „Европа в моя регион 2018 г.
С пресконференция на 3 май, Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново представи информационната кампания „Европа в моя регион" 2018 г., която се провежда в цялата страна от Мрежата от 28 ОИЦ.

Инициативата за кампанията е на Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия, като целта е да насърчат европейските граждани да се заинтересуват и запознаят с проекти в своя регион, реализирани със средства от Европейския съюз.

В старата столица кампанията ще се осъществи от екипа на Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново. На 9 май 2018 г. ще бъде отбелязан Денят на Европа с организиран от ОИЦ – Велико Търново безплатен концерт с участието на оркестъра и хора на Музикално-драматичен театър (МДТ) „Константин Кисимов". Началото на събитието е от 19,00 ч., като програмата включва произведения на утвърдени европейски композитори - Имре Калман, Йохан Щраус, Франц Лехар, Жак Офенбах и др.

На 19 май 2018 г. ще се проведе исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов", чрез който ще се популяризират обекти на културно-историческото наследство в старата столица, обновени с европейски средства. Чрез събитието ще се отбележи и Европейската година на културното наследство. Програмата на фестивала включва представяне на ежедневния бит, занаяти, изкуства и войнски умения от Средновековна България в периода XII-XIV век. Организатори и партньори на проявата са ОИЦ – Велико Търново, НД „Традиция" - клон Велико Търново, Сдружение за исторически възстановки „Чигот" – Варна и музикална формация „Ериней".

По време на събитията организирани от Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново ще бъдат разпространени брошура с информация и снимки от успешни проекти на общините от Великотърновски регион, брошура с информация и снимки за дейността на ОИЦ - Велико Търново и рекламни материали и сувенири за участниците в събитията.

В рамките на кампанията „Европа в моя регион" 2018 на Европейската комисия се провежда фотоконкурс, който има за цел да привлече вниманието към инвестиции, направени в европейските региони благодарение на ЕС. За участие в конкурса, трябва да се изпратят две снимки на проекти, съфинансирани от ЕС - една на проекта (творческа) и една на табелата или билборда с финансовата информация за проекта. 30-те най-добри фотографии ще бъдат събрани във фотоизложба, която ще пътува из цяла Европа.

Европейската комисия ще проведе Конкурс за публикация в блог на някой от официалните езици на ЕС, за проект съфинансиран от ЕС. Тримата победители в конкурса ще бъдат поканени да участват в триседмична пълна програма за обучение в реална среда, посветена на комуникациите в ЕС.

Забавен елемент от информационната кампания „Европа в моя регион" 2018 е онлайн викторина, която има за цел проверка на знанията на европейските гражданите относно регионите на ЕС и тяхната специфична култура и традиции. На всеки две седмици ще се избира победител, който ще получи като награда кулинарни гурме деликатеси от даден европейски регион. Конкурсите са отворени за участие до края на м. август 2018 г. Повече информация за тях, както и условията за участие, могат да се намерят на сайта на Европейската комисия: http://ec.europa.eu/regional.

В профила на ОИЦ – Велико Търново в социалната мрежа Фейсбук периодично ще се публикува текуща информация за кампанията „Европа в моя регион" и конкурсите организирани от Европейската комисия.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ