област Велико Търново
Сподели
25 юли 2019
Автор: ОбластВТ

Областната епизоотична комисия ще се събира всяка седмица

Областната епизоотична комисия ще се събира всяка седмица
Областният управител проф. д-р Любомира Попова свика седмичното заседание на Областната епизоотична комисия. С оглед на бързо променящата се обстановка заседание на комисията ще се провеждат всяка седмица.Вчера бе обсъдено събирането, почистването и дезинфекцията на пристанища, летища и гари, както и поставянето на указателни табели за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР, ОД „Земеделие" и РД ПБЗН Велико Търново, ОПУ - Велико Търново, представител на пристанищна инфраструктура и представител на Летище - Горна Оряховица. 
Всички представители на институциите участващи в срещата докладваха за постъпваща при тях информация и мерките, които се вземат ежедневно.
 
Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на страната. До този момент няма огнища на болестта в областта, въпреки че в съседни области вече е обявено бедствено положение. С оглед на обстановката към този момент и получените информации от общините няма предпоставки де се обявява бедствено положение. 
 
Проф. Попова каза, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор".  
 
Два противопожарни автомобила са напълно подготвени с препарати за дезинфекция и дежурят във Велико Търново и Горна Оряховица, за да могат да реагират при подаване на сигнал.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ