област Велико Търново
Сподели
28 авг 2019
Автор: ОбластВТ

Областната епизоотична комисия вчера проведе редовното си заседание

Областната епизоотична комисия вчера проведе редовното си заседание
Областната епизоотична комисия вчера проведе редовното си заседание във връзка със заболяването Африканска чума по свинете.Повече от 2000 стопани на доброволно усвоени прасета от стопанства тип „заден двор“ в област Велико Търново ще получат еднократна помощ от 300 лв., реши комисията. Документацията вече е изпратена от областния управител проф. д-р Любомира Попова до МЗХГ, както бе разпоредено от министър Десислава Танева.

От днес служители на Областната дирекции по безопасност на храните започват проверки по населените места за коректно подадена информация за отглеждани прасета в стопанства тип "заден двор", ако подадената от стопаните информация не бъде потвърдена от последващата проверка, средствата няма да бъдат изплащани. 

За да се възползва от помощта, всеки собственик трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Той трябва да е заявил, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция. Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ. В следващите дни  ще стане ясно и как ще се изплащат средствата.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ