област Велико Търново
Сподели
31 май 2017
Автор: ОбластВТ

НУ "Цани Гинчев" чества 200 години образователно дело и 110 години от построяване на училището

НУ Цани Гинчев чества 200 години образователно дело и 110 години от построяване на училището

Първоприемникът на най-старото училище в Лясковец - Начално училище „Цани Гинчев” на 30 май 2017 година отбеляза две юбилейни годишнини -  200 години образователно дело в Лясковец и 110 години от построяването на училищната сграда.

По най-стари данни първото училище в Лясковец е открито в Кондьовата махала в периода между 1815 и 1820 година. Първи учител там бил Груята – шивач-кожухар. Той учел децата на славянско четмо и писмо, а учениците пишели на панакида – дъска от кайсиево-зарзалово дърво. По-късно била въведена и друг вид дъска – шкедра, обшита с кожа.

През периода от 1904 до 1906 година, със средства, дарени от братята Атанас, Цоню и Илия Бурови и тяхната майка – Станка, по планове на горнооряховския архитект Петко Иванов Момчилов, се построява училище, станало известно като Буровото или училище „Братя Бурови”. В него вече 110 години се учат децата на Лясковец. Днес то се нарича Начално училище „Цани Гинчев“ и носи името на известния учител и възрожденски деец, поет, писател, фолклорист и общественик, роден и живял в Лясковец.

За историята на училището е написана книгата „История на образователното дело в Лясковец” с автор Владимир Давидов. При земетресението през юни 1913 г. училището е съборено, а през лятото на същата година сградата е напълно възстановена и училището вече официално се именува „Братя Бурови”. Това име носи до 1950 година, когато е преименувано в НУ „Цани Гинчив” – самостоятелно, независимо и със собствен официален печат. От първото килийно училище в Кондьовата махала /днес „Св. Атанас”/ до сега, в училище „Цани Гинчев” са работили над 150 учители. Документирано е директорството на Ангел Беров за периода от 1888 г. до 1895 г., когато, освен ръководител на кварталното училище, е и главен учител на всички училища в Лясковец.  

И днес по-възрастните лясковчани си спомнят с благодарност за директорите на училище „Братя Бурови”. А това са: Христо Христов, Иван Славчев, Цанко Тутеков, Веска Стойкова, Цоню Цонев, Василка Братованова, Моско Дицов, Христо Мъркушев, Стоян Панайотов, Венка Трайкова, Цанка Караиванова, Йордан Йорданов, Димитър Маринов, Недка Павлова. От 2004 г. директор на училището е Диана Петкова. Години наред НУ „Ц. Гинчев” развива изключително разнообразна извънкласна дейност. Наред с редовните учебни занятия, в училището са били сформирани различни групи по интереси и кръжоци – за изучаване на техническо и ЖП дело, авиомоделизъм, кукловодство, училищен хор, танцов състав, спортни отбори и гимнастически клубове. Има период, в който ежемесечно е издаван класен вестник – „Задружен екипаж”. А наградите на възпитаниците и реализираните проекти на училището са неизброими. Днес в НУ „Цани Гинчев” учат 75 деца от І до ІV клас.  

Тържествата, посветени на юбилея, започнаха с прожекция на филм за братя Бурови, а в коридорите на школото всички присъстващи на празника можеха да видят изложба от копия на документи, представяща историята на банкерския род Бурови. Гости на празника бяха кметът на Общината д-р Гецова, също учила в най-старото лясковско училище, областният управител проф. Любомира Попова, началникът на Регионалното управление по образованието инж. Личева, бивши директори, учители, почетни граждани, общински съветници, кметове на лясковските села, бивши възпитаници и много родители. Директорът на училището Диана Петкова приветства всички присъстващи на големия юбилией. Поздрав отправиха и официалните гости, а множество поздравителни адреси изпратиха министъра на образованието, образователни институции, фирми и свързани с училището организации.  

Богата концертна програма представиха възпитаниците на Начално училище „Цани Гинчев” – презентация за възникването на училището, тематични песни, стихове и танци, посветени на род и родина и много други, изпълнени както от настоящи, така и от бивши възпитаници на училището. По време на тържеството директорът връчи награди и грамоти – Карина Ибрямова и Ивайла Димитрова бяха наградени за отличните си постижения в националния конкурс по история „Моята Родина”. За пръв път бе връчена и учредената през тази година награда „Випускник на годината”. По статут тя се присъжда на един от завършващите четвъртокласници за показан отличен успех по време на обучението в училище и добро отношение към учениците и учителите. Пръв неин носител стана Дарина Хараламбус. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ