област Велико Търново
Сподели
27 фев 2018
Автор: ОбластВТ

Новото райониране ще определи колко пари ще получи област Велико Търново от европейските фондове (Вижте как)

Новото райониране ще определи колко пари ще получи област Велико Търново от европейските фондове (Вижте как)
Ново разпределение и райониране очаква административно-териториалната карта на България. Това решение се налага заради европейските средства, които страната ни ще получава след 2020 година.
 
Има европейски регламент за брой на население и вид на услуги, които се предоставят в даден район. За изпълнението на програмния период след 2020 година, е нужно страната ни да отговаря на тези изисквания, за да е равномерно усвояването на евросредствата.
 
Въпрос с повишено внимание остава София, която е столица и едновременно най-развит град с над средноевропейски доходи.
  
Първи вариант. Пет района: Югозападен - София-град, Софийска област, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен - Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен - Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен;
 
Къде се вписва област Велико Търново?
Северозападен - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.
 
 

Втори вариант. Четири района: Югозападен - Софийска област, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски район - Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен;
 
Къде се вписва област Велико Търново?
Дунавски район - Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.
 

 

Трети вариант. Шест района: Западен район - Софийска област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца.  Североизточен район - Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточен район - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южен централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.
 
Къде се вписва област Велико Търново?

Северен централен - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.
 Защо е важно в кой регион ще попадне Великотърновска област?
Оказва се, че всеобщото мнение, че е по-добре областта да попадне в по-привлекателен регион не е особено изгодно. С новото райониране, европейските фондове ще бъдат насочени към по-бедни и изостанали региони. Съответно, попадайки в по-богат регион, Велико Търново и областта ще получи значително по-малко европейски средства.
 
Ако област Велико Търново попадне в регион с области като Видин (най-бедната област в Европейския съюз) и Враца се очаква финансовата инджекция от Европа да бъде доста по-голяма. Съответно най-малко финансиране ще получи регионът, в който е включен София-град порадии по-добрия стандарт на живот и високите заплати.
 
 
Функцията на разпределението ще бъде чисто техническа, посочи в студиото на „Тази сутрин” по бТВ Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

До края на месец март трябва предложенията да се представят пред Съвета по регионална политика, както и на кръгла маса с участието на неправителствени организации, организации от гражданския сектор, представители на академичните среди и научните институции.

Окончателното решение трябва да се вземе до края на 2018 година. Реформата ще стане факт с промяна на Закона за регионалното развитие, подготвена от Министерския съвет и одобрена от Народното събрание.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ