област Велико Търново
Сподели
05 дек 2017
Автор: ОбластВТ

Никулден е! Честити да са имената на всички празнуващи днес! (История, легенди и интересни факти)

Никулден е! Честити да са имената на всички празнуващи днес! (История, легенди и интересни факти)
Днес е един от най-светлите празници за всички християни по света - денят на Свети Николай Чудотворец - Никулден.

Николай Мирклийски е роден през втората половина на III век в знатно и богато семейство. Чичо му бил епископ на град Патара в Ликия от където тръгва и неговия духовен път. Свети Никола става епископ в град Мира. Историята разказва за много легенди за неговите чудеса.

Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир - океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.


 
Легенда 

 
Веднъж свети Никола поел към Божи гроб за да се поклони. Пътувал по море, но се разярила буря и един моряк паднал от корабната мачта. Всички на кораба помислили, че няма да го видят повече, а и те самите не знаели дали ще се спасят. Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.В България Никулден се празнува не само на 6-ти декември, но и на 9-ти май, когато честваме "летен свети Никола" -Togawa se почита деня, в който мощите на свети Никола били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, където са и до ден днешен.
В чест на светеца, на празничната трапеза поднасяме рибни ястия и най-вече пълнен шаран с орехи. 


още по темата

В Германия, Холандия и Белгия празникът е на децата. Те слагат обувките си навън и, ако са били послушни през годината, ще открият в тях шоколади, бонбони и подаръци. Но ако децата са били лоши през годината, ще видят в обувките си въглени и съчки.

Интересни факти за Свети Николай Чудотворец
  • Считан е за най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.
  • Той е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).
  • Св. Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.
 
Поверия за Никулден
  • Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира.
  • Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.
  • Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете

На този ден празнуват - Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо

Екипът на сайта ни пожелава на всички именици днес много здраве, щастие, любов и весело изкарване на празниците! 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ