област Велико Търново
Сподели

"Никола Петров" - биографичен филм

На 19 декември, от 17:30 ч., в Зала 1 на Община Горна Оряховица ще бъде представен биографичен филм за Никола Петров и ще се осъществи среща с творческия екип.

Никола Петров е роден в Горна Оряховица на 19 декември 1873 година. Като градинарски работник в Румъния се увлича в борбата и едва 25 годишен – на 20 юли 1898 г. спечелва в Ню Йорк званието „Шампион на Америка“. През следващата година във Виена става Европейски шампион по класическа борба. На първото световно изложение в Париж през 1900-та година побеждава дотогавашния световен шампион - французина Пол Понс и става първият българин световен шампион по класическа борба, спечелил званието „Най-силния човек на ХІХ век”. Носител е на копринена лента с надпис „Най-силния човек на ХІХ век”, значка на Почетен легион и награда от 30 хиляди франка.

През 1909 г. е избран за почетен член на Горнооряховското гимнастическо дружество “Юнак”. През 1912 г. е преводач на фронта при щаба на І българска армия. От 1920 до 1922 г. има три срещи с министър председателя на България Александър Стамболийски за обсъждане проблемите на българския спорт. През 1921 г. основава частна школа по борба в столицата, която ръководи и лично обучава в нея младите борци.

Умира твърде млад на 2 януари 1925 г. и два дни по-късно е погребан в родния си град Горна Оряховица.

През 1962 г. получава посмъртно званието „Заслужил майстор на спорта“. В негова чест от 1963 г. в страната ни започва ежегодно провеждане на международни турнири по класическа борба, като на победителите от 1971 г. се връчва и “Златен пояс на Никола Петров”.

По случай 100 годишнината от рождението му в Горна Оряховица му е издигнат паметник и е построена Спортна зала, носеща неговото име.

През 1998 година Никола Петров е обявен за Почетен гражданин на Горна Оряховица.НАЙ–ОЧАКВАНИ