област Велико Търново
Нике: Играта и Победата (Фестивал)
Сподели

Нике: Играта и Победата (Фестивал)

Тази година ще се проведе третото издание на античния римски фестивал "Нике - Играта и Победата" в археологически резерват Никополис ад Иструм до село Никюп.

На гостите ще бъдат представени възстановки на римски ритуали, антична мода, пазар на роби, гладиаторски игри, демонстрации на римско и варварско въоръжение и битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни. 

Също така традиционният занаятчийски пазар ще включва: римска кухня, демонстрация на накити и украшения, монетосечене и грънчарство.

Участници от България и съседни страни.

Програма в модули:

І. Ден 1 (Събота) :Начало – 10.00 ч. Занаятчийски пазар, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически, игра с публиката. Пресъздаване на основаването на града – ритуали. Римо-дакийски войни: демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве. Посрещане на император Каракала. Демонстрация на Спортни игри, учредени от Каракала . Римска кухня и демонстрации – Радослав Машков - Мастер шеф във верига ресторанти „Бианко

ІІ . Вечерно шоу: Античен театър и рецитал на антична поезия. Концерт на група „ Ериней”– старинни музикални инструменти и музикални изпълнения на латински и старогръцки език.Начало – 20.00ч.

ІІІ. Ден 2 (Неделя) Начало – 10.00 ч. Късноантична възстановка – епизод от римо-готските войни и представяне на мисионерската дейност на Вулфила.

Сценарист: Владимир Попов
Организатори: Сдружение „Бъдеще за Никюп”, Община Велико Търново, РИМ Велико Търново, Кметство с.Никюп .
Организатор и координатор: Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – гр.София

Събитието е част от културния календар за 2018 г. на Община Велико Търново, както и част от културния календар за 2018 г. на Министерство на културата.НАЙ–ОЧАКВАНИ