област Велико Търново
Сподели
14 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Нели Русева и Ясен Георгиев - Как кундалини йогата променя живота ни и има ли начин да сме здрави и щастливи

Нели Русева и Ясен Георгиев - Как кундалини йогата променя живота ни и има ли начин да сме здрави и щастливи
Усещали ли сте се някога попаднали в „бетонния капан” на града?
 
В забързаното ни ежедневие в урбанистична среда, гледаме да се справим със задачите на работното място и в дома, които с времето сякаш стават все повече. Устремени към високи и важни за нас цели, събираме напрежение и стрес, без да се усетим дори. Забравяме да се вгледаме в красивите неща, които ни поднася живота и да дадем почивка на сетивата си. Трудно ни е да забавим темпото и да се погрижим за душевния си покой. На тази тема разговаряхме с Нели Русева и Ясен Георгиев, които ще гостуват скоро във Велико Търново и ще ни запознаят с това как да бъдем полезни на себе си и да живеем пълноценно, без да обръщаме внимание на дреболии.Здравейте! Бихте ли се представили накратко?
 
Ние сме Нели Русева и Ясен Георгиев. Живеем и работим в град Варна. Всеки от нас е извървял своя собствен уникален път, със своите си духовни екзистенциални търсения и откривайки своите собствени отговори. Така, с достатъчно различни опитности из дебрите на трансперсоналната психология, различни духовни течения и енергийни практики, всеки от нас е избрал да навлезе в дълбините на Кундалини йога, която преподаваме и практикуваме. От няколко години се занимаваме и със звукотерапия.
 
Какво привлече вашия интерес към кундалини йога?
 
Всеки може да разкаже своята собствена история, но на кратко - привлича ни изключителната мощ на тази практика.
 
Промени ли това начина ви на живот?
 
Със сигурност! Веднъж тръгнал по този път, животът на човек никога повече не може да е същият. Със сигурност става много по-истински, по-пълноценен, по-цялостен и осъзнато по-щастлив.
 
Какво е всъщност кундалини йога? С какво би допринесла в ежедневието ни?
 
Накратко - кундалини йога е система за себепознание и самоусъвършенстване, идваща от древността и дълго време пазена в дълбока тайна. Кундалини в превод от санскрит означава "сила, навита в спирала, като спяща змия, намираща се на уединено място". В древните текстове Кундалини се описва като енергия, лежаща в основата на раждането и духовното развитие на човека, великата сътворяваща енергия на Универсума. Като цяло, ние сме свикнали с мъдростта, която се изразява с думи. Кундалини йога е мъдрост, изразена чрез действие; мъдрост, която е отвъд думите, отвъд ума; съвсем автентична и дълбока мъдрост, която всеки сам може да се научи да постига, ако бъде упорит и търпелив в практиката. Кундалини йога ни дава достъп до всички ресурси на тялото и ни помага да го ценим като чудесен дар. И въпреки това, в Кундалини йога работата с тялото не е цел, а само инструмент за постигане на осъзнаване - осъзнаване на нашата истинска същност, осъзнаване и управление на физическото тяло, на емоциите, на мисловните модели - за да успеем да видим своята духовна част и да съумяваме просто да я следваме.
           
Ефектите и ползите от Кундалини йога в ежедневието ни са неизброими. Освен, че ставаме по-здрави, по-хармонични, цялостни, активни и дейни, в същото време сме и силно интуитивни и чувстващи. Активирайки жлезите с вътрешна секреция, укрепвайки нервната система, усъвършенствайки и настройвайки физическото и фините тела, Кундалини йога ни помага да се пробудим от съня на несъзнаваното, да разширим осъзнаването си и да се наслаждаваме на един пълноценен живот.
 
За кого е препоръчителна кундалини йога и може ли да се практикува в домашни условия?
 
Кундалини йога работи много бързо и ефективно, и затова е изключително подходяща за "светския" човек, който не може да отделя много време за духовни практики. За практикуване на кундалини йога не е необходима специална физическа подготовка, но се препоръчва заниманията да са под ръководството на практикуващ учител. Дори първото запознанство с тази практика дава възможност достатъчно бързо да почувствате ефект: да осъзнавате и да се научите да използвате базовите причинно-следствени връзки в организма, и най-вече, да получите мощни инструменти за самопознание и духовно развитие. А след като навлезете в практиката, е дори препоръчително да практикувате редовно в къщи.
 
Как протича един клас по кундалини йога с вас?
 
Въпреки че има някаква условна структура, всеки клас има свой собствен характер, повлиявайки се от общата групова енергия на всички участници. В основата на практиката стоят криите - последователност от динамични и статични упражнения и релаксации, насочени към постигане на конкретен ефект. Всички практики са основани на медитации, пеене на мантри, крии, дихателни практики и концентрация на съзнанието. И все пак, ние тренираме тялото, за да задвижим енергията и да имаме един здрав съд, който да побере нашата Душа; използваме дишането, за да укрепим нервната система, да успокоим ума и емоциите; пеем мантри, за да изтрием старите шаблони и да запечатаме нови.
 
Вие сте Сат Нам Расаян лечител и Рейки-мастер. Какви други видове терапии бихте препоръчали?
 
Звукотерапия, разбира се!
 
Правите редовни сесии по Звукотерапия, както във Варна, така и в други градове.Членове сте и на първата българска Гонг формация "SeAcret Sounds". Бихте ли ни разказали повече за вашата работа със звука?
 
Терапията със звук е сакрален древен инструмент за изцеление, подмладяване и трансформация. Днес е един от най-ефективните методи за подобряване качеството на живот. Звукът прониква толкова дълбоко, на нива, до които не може да се достигне с никакъв друг масаж, освен звуковия. Той помага да се напълним с енергия, да хармонизираме вътрешното си състояние, да успокоим нервната си система, да се излекуваме от много болести, да добавим радост и осъзнатост в живота си. Инструментите, с които работим, са специално подбрани, за да си взаимодействат за постигане на по-високо ниво  на хармония и баланс.
 
Скоро ви предстои посещение във Велико Търново, където ще направите както клас по кундалини йога, така и сесия по звукотерапия. Защо избрахте именно старата столица? Какво послание бихте отправили към великотърновци?
 
Нека кажем така - Старата столица ни избра! Ние отиваме там, където усетим, че ще бъдем полезни, и хората са отворени да се докоснат до нещата, които правим. Не е за подценяване и факта,че това е родния край на Нели. На великотърновци пожелаваме да запазят своя силен дух, да са любопитни и вдъхновени, търсещи и намиращи, изпълнени с много любов и отдаденост - както към себе си, така и към Света наоколо!
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ