област Велико Търново
Сподели
06 мар 2018
Автор: ОбластВТ

Недоброжелатели се опитват да всяват страх с лъжливи листовки по домовете в Горна Оряховица

Недоброжелатели се опитват да всяват страх с лъжливи листовки по домовете в Горна Оряховица
Освен фалшиви новини из интернет пространството, пуснаха и листовки с невярно съдържание.

През почивните дни, жителите на Горна Оряховица осъмнаха с брошури, на които се разяснява, че собствениците на санирани жилища след време ще останат без дом. Още първото изречение, изписано с главни букви и удебелен шрифт, гласи директна политическа нападка. По-надолу в текста се посочва и чрез каква „измамна схема“ държавата ще отнеме хиляди български жилища – „щом живеещите в един блок са фирма, тя може да бъде фалирана!“. Не е посочен източник, нито телефон за справка. Текстът е блед, вероятно поради многократното копиране. Използвани са удивителни знаци, думи в преносно значение, неподплатени цитати, заплашителни думи и изрази, подчертаващи гръмкото съдържание.

По този повод, потърсихме коментар от експерти на Община Горна Оряховица, за това какви са условията за сдруженията, участващи в програмата за саниране.

Според Закона за етажната собственост, сдружението служи единствено за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет. Членуването в сдружението е доброволно. Участието в сдружението не ограничава по никакъв начин упражняването на правата на собствениците на самостоятелни обекти в сградата, както и тяхното участие в общото събрание на етажната собственост на сградата. Сдружението на собствениците се прекратява с изтичане на срока, за който е учредено.

Накратко - сдруженията нямат абсолютно никакви правомощия върху продажба, отдаване под наем и други сходни действия върху частната собственост.

По никакъв начин сметките за ток, парно, вода и други данъци и такси не са свързани с програмите за саниране. Чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност, се постига намаляване на енергопотреблението на домакинствата и икономия на разходите. Създават се по-топли, уютни и красиви домове и обновени общи части на сградите.
Общинското ръководство апелира гражданите да проявяват внимание към всяка нова информация. В достоверните информационни брошури се посочват източник и адрес за контакт. Разпространяват се с високо качество, с граматически издържани текстове, без гръмки заглавия. Официалната информация се публикува на сайта на общината и се разпространява в местните медии.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ