област Велико Търново
Сподели
25 май 2018
Автор: ОбластВТ

На 24 май в Елена отличиха с новоучредена награда директор и учител

На 24 май в Елена отличиха с новоучредена награда директор и учител
Тържественото честване на 24 май във възрожденска Елена започна с празнично шествие от емблематичната за града Даскалоливница – първото училище за учители в България. Шествието, водено от мажоретния състав на СУ „Иван Момчилов“, премина по централната улица с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на видни еленски възрожденци и просветители. В него се включиха общинското ръководство, учители, ученици, просветни и културни дейци.

На централния площад, до родната къща на Стоян Михайловски, сътворил пламенните стихове на всенародно признатия химн „Върви, народе възродени“, кметът инж. Дилян Млъзев издигна националното знаме. В празничното си слово той подчерта, че 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност, специален ден за всички българи, който ни обединява и изпълва с национална гордост. В дългогодишната традиция за честване на празника еленски възрожденци са сред първите, които оценяват делото на Кирил и Методий и въвеждат честването му като общобългарски празник.

Първите български химни в прослава на науката и образованието, също са написани в град Елена още в средата на 19 век, а в малкото еленско село Багалевци е построен първият у нас паметник на Светите братя, издигнат в двора на училището с името на славянските първоучители.

По време на тържественото честване, кметът Млъзев връчи плакети и грамоти на първите носители на новоучредената награда „Иван Момчилов – за принос в областта на образованието“, която община Елена присъжда за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Заслуженото отличие тази година получиха Йонко Петров – директор на ОУ „Отец Паисий“ в село Майско и Светослав Михайлов – учител по информационни технологии в СУ „Иван Момчилов“ . От същото училище с грамота бе отличена петокласничката Виктория Крамолинска за безспорните й постижения на математически турнири.

За всеотдайната си работа като доброволци на Българския младежки червен кръст в Елена получиха благодарствен адрес от кмета на общината и председателя на ОбС зрелостниците Даниела Аврамова, Йоана Трифонова, Зорница Топалова, Ивелина Христова, Стефани Пеева и Цветелина Орехова. В пъстрата празнична програма се включиха ученици от двете училища в града.

Вечерта от 18 часа бе награждаването на писателя Недялко Йорданов с литературната награда „Стоян Михайловски“. След тържествената част, писателят заедно с Хайгашод Агасян зарадваха еленчани с авторския музикален рецитал „Не остарявай, любов“.

СНИМКА: ХРИСТО СТОЯНОВ
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ