област Велико Търново
Сподели
19 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Национален форум за опазване на недвижимото културно наследство организират във Велико Търново

Национален форум за опазване на недвижимото културно наследство  организират във Велико Търново

По идея на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, през есента ще се организира Национален форум за опазване на недвижимото културно наследство. Това стана ясно след провела се днес среща между Панов и Джонатан Феди – мениджър международно сътрудничество и проекти в Националната асоциация „Забележителности и забележителни градове на Франция“.

Форумът ще се състои през октомври, а организатори са Община Велико Търново и българската Асоциация на общини със селища и територии с културно-историческо наследство. Представители на френската неправителствена организация ще гостуват на дискусията, за да споделят своя опит относно съхранението на паметниците на културата. Събитието ще даде възможност както на българските местни власти да обменят добри практики, така също да се запознаят с работещите решения във Франция.

Темите на дискусията ще бъдат свързани с необходимите законодателни промени, ускоряването на сроковете за одобрение на проекти за реставрация на паметници на културата, мерките, които кметовете могат да предприемат срещу нехаещите собственици на старинни къщи. Обсъдени ще бъдат също дигитализацията на базата данни и създаването на единен електронен регистър на паметниците на културата.

Велико Търново е един от центровете на новите структури, чиято работа ще има за цел да оптимизира значително процедурите по реставрация и ремонти. „За целта Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ вече работи за синхронизацията на Закона за културното наследство, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за устройство на територията. Проекторешенията ще са готови до есента“, обясни Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ.

Джонатан Феди сподели положителните си впечатления от реставрацията на старинни сгради във Велико Търново и поздрави Панов за усилията, които местната власт полага. Ремонтите са обхванали 20 къщи, а още толкова вече са с обновени фасади и покриви. На собствениците на още 36 сгради, разположени по главните великотърновски улици, са издадени предписания за предприемане на необходимите дейности.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ