област Велико Търново
Национален събор на овцевъдите
Сподели

Национален събор на овцевъдите

По Гергьовден ще е десетото юбилейно издание на Националният събор на овцевъдите в България. Събитието ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново и ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор.
         
Най-голямото пролетно събитие на открито в страната ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. Юбилейното издание на събора ще е истински празник на българското  с много незабравими емоции за цялото семейство.
         
В дните на събора ще се проведе най-мащабното изложение на чистопородни овце и кози и на едно място ще може да се види разнообразието на автохтонни, традиционни и редки породи отглеждани у нас. Край Петропавловския манастир ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството.

Ще бъдат показани овчарски кучета, коне и интересни демонстрации.
         
В състезания по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой на кози, теглене на товари от коне-тежковози ще мерят сили фермери от цялата страна, а най-атрактивната надпревара ще е състезанието за най-тежък коч, в която собственикът на  животното-победител ще получи премия от 1000 лева.
      
Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще се проведе традиционното и най-мащабно българско изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат био храни и напитки. 
      
За посетителите на събора ще има Гергьовски курбан, демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти, народни веселби, вечерни концерти с български ритми и нестинари.
        
Неповторими преживявания за цялото семейство ще предложи етно възстановката „ЧифликЪт“. В специално обособената зона ще има интерактивни музейни експозиции  свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи и на селскостопански двор от близо век с различни домашни животни и инвентар.
        
Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Десети Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За формациите, изучаващи българските народни хора ще има голямо „Гергьовско надиграване“, а всички запалени  по народните танци ще могат да се включат в специално организираните хоротеки.
          
Най-малките посетители ще могат да се забавляват в Детската творителница с различни арт работилници и пленери.
      
Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
         
Съборът ще провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г.  и за своите 9 издания до сега е привлякло повече от 800 000 посетители.

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com


 

НАЙ–ОЧАКВАНИ