област Велико Търново
Сподели
31 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Наталия и Силвия: Държим промяната в ръцете си

Наталия и Силвия: Държим промяната в ръцете си
Кандидат за депутат и нейната внучка отговарят на въпроса защо е важно да се гласува


Освен, че изтеглиха “вълшебната” четворка за свой номер в интегралната бюлетина (в 4-ти МИР за вота на 4.04) социалистите във Велико Търново се радват на още щастливи съвпадения. Така, например, водачът на листата Явор Божанков е нещо като астрален близнак на 16-я от кандидат-депутатите - Наталия  Сотирова. И двамата са родени на 11 февруари. Тя - през 1961 г., той - 29 години по-късно.
За Наталия изборите носят още едно щастливо съвпадение - в годината, в която тя е кандидат за народен представител, първородната й внучка ще гласува за първи път в живота си.  Силвия Минкова е на 19 години.  Завършила е ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Велико Търново с френски и английски език. Студентка е в първи курс  във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Специалност Приложна лингвистика с френски и руски и международен туризъм. Все още й предстои да “настига” баба си, която е завършила три университета; ВТУ „Св. Св Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“ и РУ „Ангел Кънчев“. Магистър е по начална училищна педагогика, психология и информатика и информационни технологии в образованието. Всъщност в момента и баба, и внучка са студентки: Наталия продължава образованието си като редовен докторант по педагогическа и възрастова психология към Философския факултет на ВТУ „Св. Св Кирил и Методий“.
Баба и внучка споделят обща страст - книгите. А също и фотографията. За Наталия, която е посветила 35 години от живота си на учителската професия, пътешествията са нейна страст. Тя е майка на дъщеря и син, които са я направили щастлива баба на пет внучета.


 
Помолихме Наталия и Силвия поотделно да отговорят на едни и същи въпроси:
 
- Как си представяте Велико Търново след 4 години? А след 10?
Наталия: Живея във Велико Търново от 1986 г. За 35 години виждам как градът става все по-непривлекателен, как много хора го напускат, как бавно, но сигурно затъва в разруха…
След четири години си представям първо, че кметът на града не е от ПП ГЕРБ, а Общинският съвет не е доминиран от съветници, които просто изпълняват нарежданията на кмета и вземат участие в корупционни практики. Представям си как разрухата и корупцията в старата столица са изкоренени.
След десет години виждам Велико Търново като модерен, подреден и предпочитан за живеене град с чист въздух, обширни зелени площи, пълен с щастливи и усмихнати млади хора и много деца. Представям си град с развит туризъм, предпочитан от наши и чужди туристи, които идват тук, за да посетят десетките исторически и природни обекти не само в рамките на града, а и в околностите му.
Силвия: Според мен в момента Велико Търново е като потънал в някакъв сън град. Представям си как се събужда, отърсва се от кошмара и поема път към развитие и разцвет през следващите четири години.
След десет години виждам Велико Търново като най-развития град в Северна България, който ще предлага добре платена работа, качествено образование, спокоен живот за своите граждани и ще е като магнит за младите хора.

- Бихте ли напуснали България, за да живеете в по-уредена и справедлива държава?
Наталия: Категорично не. Емиграцията никога не ме е привличала. Потомка съм на бежанци от Западните покрайнини, преминали през какво ли не, за да живеят и умрат в България. За мен това е красноречиво послание от предците ми, че тук е моето място и мястото на поколенията ми, тук са моите корени...
Силвия: Много пъти съм мислила върху този въпрос, представяла съм си как напускам България и никога повече не се връщам тук. Но нещо не ми позволява да го направя, може би силните корени или все още живата надежда, че нещата ще се променят и България ще стане уредена и справедлива държава. Аз много обичам родината си, но не мога да кажа същото за държавата ни, каквато е в момента.

- Трябва ли да се гласува или няма смисъл?
Наталия: Аз си спомням изборите за ВНС през юни 1990 година, когато избирателната активност достигна 90%. За 30 години тенденцията е низходяща, за да стигнем през 2014 година до избирателна активност под 50%. Това е много сериозен проблем и той се корени преди всичко в това, че политиците отвратиха с поведението си голяма част от българските граждани, които не вярват, че могат да променят каквото и да е чрез гласуване.
Това не е така. Хората държат тази промяна в ръцете си и само масово гласуване и висока избирателна активност могат да доведат до промени. Гласуването не само има смисъл – то е единствения начин да заявим като граждани своята позиция и да коригираме политиката съобразно обективните потребности на обществото в материален и духовен аспект.
Силвия: Всички искаме промяна, но тя може да се случи само чрез гласуване и за мене е безотговорно имащите право на глас да се отказват от възможността да променят живота си. Аз ще гласувам за първи път, но бих призовала на 04.04.2021 г. всички да отидем до урните, за да може промяната към уредена и справедлива държава да се случи в България.

- Коя е най-голямата Ви мечта?
Силвия: Мечтая за спокоен, подреден и сигурен живот. За живот в държава със закони и правила, държава без корупция и престъпност, без бедност, глад и страх за утрешния ден. За живот в държава, в която се зачитат правата и свободите на гражданите и свободата на словото. Мечтая за такава България… А в личен план – мечтая фотографията, освен хоби и развлечение, да се превърне в мое призвание.
Наталия: Моята най-голяма мечта в момента е свързана с възраждането на България. Мечтая за деня, в който България ще е не само де юре, но и де факто демократична държава с върховенство на закона, разделение на властите, свобода на словото, зачитане на конституционните права и свободи на гражданите. Искрено се надявам мечтата ми да се сбъдне и началото да бъде положено на 04.04.2021 г.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ