област Велико Търново
Сподели
20 окт 2019
Автор: ОбластВТ

Напролет продължава реновирането на великотърновския квартал „Варуша”

Напролет продължава реновирането на великотърновския квартал „Варуша”
Споразумението между Община Велико Търново и МРРБ за реконструкция на още над 20 улици в историческата част на Старата столица вече е подписано. Поетапно започва основен ремонт на съоръженията на съществуващата ВиК инфраструктура и настилките на улиците: „Бузлуджа”, „Кап. Петко Войвода”, „Колю Гайтанджията”, „Шипка”, „Бр. Миладинови”, „Никола Златарски”, „Стефан Караджа”, „Резервоарска”, „Панайот Типографов”, „Янтра”, „Тодор Лефтеров”, „Рдолюбец”, „Д-р Христо Даскалов”, „Никола Странджата”, „Иван Панов Семерджиев”, „Иванка Ботева”, „Евгения Кисимова”, „Никола Пиколо”, „Гоце Делчев”, както и на две улици, идентифицирани с номера.По европейски проект през последните две години бяха обновени 38 улици и площадни пространства в старинния великотърновски квартал. С подробности за предстоящите дейности по останалите алеи и отсечки жителите на „Варуша” бяха запознати от досегашния кмет и кандидат за трети мандат Даниел Панов, както и от народния представител Станислав Стоянов.

Предстои газифициращите фирми да направят проучване за интереса на собствениците за включване в мрежата преди започване на строителните работи идната пролет. Още през следващата седмица работна група от общината ще направи оглед на висящите кабели и операторите ще трябва в минимални срокове да изпълнят изискванията  на наредбата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи.

Жителите на „Варуша” изразиха негодувание от разпространяваните фалшиви новини за некачествени ремонти и за обществено недоволство. „12 по шестобалната система” според тях е оценката за направеното до момента. Присъстващите на срещата с Даниел Панов и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ – СДС с гордост предложиха  техният квартал да стане част от туристическите маршрути на Старата столица. В следващите месеци по улиците на историческия център предстои да стартира  опознавателна игра, подготвяна от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”.

Хората от кварталите „Варуша” и „Асенов” са първите, които ще могат да подновят безвъзмездно отоплителните си уреди. 548 са домакинствата, които ще бъдат  подпомогнати в рамките на проект, финансиран по програма „Лайф +”. В  следващите два цикъла предстои още 4 500 семейства да преминат безвъзмездно на отопление с газ, пелети или електричество, вместо на дърва и въглища. Общинската администрация ще организира изнесени офиси и широка информационна кампания за процедурата на кандидатстване, която започва от 1 януари 2020 г.

За зимния сезон вече са осигурени три нови снегопочистващи машини, чиито габарити са съобразени със спецификата на квартал „Варуша”, а в новата транспортна схема ще бъде предвиден маршрут, който да обслужва както живеещите, така и учениците от Американски колеж „Аркус”.

151 са къщите в историческата част на старата столица, за които са издадени предписания, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Даниел Панов припомни, че ангажиментът за поддръжка на частните имоти е задължение на техните собственици. Въпреки това общината вече им е изпратила напомнителни писма, издала е предписания за мерките, които трябва да бъдат предприети за укрепване и възстановяване на естетическия вид на сградите. Близо 60 старинни къщи вече са ремонтирани.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ