област Велико Търново
Сподели
31 авг 2020
Автор: ОбластВТ

Над 3000 почитатели на кукленото театрално изкуство аплодираха артистите във второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели” във Велико Търново

Над 3000 почитатели на кукленото театрално изкуство аплодираха артистите във второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели” във Велико Търново
В продължение на трите летни месеца, търновските зрители и гости на града се насладиха на богата палитра от детски куклени спектакли. Събитията, организирани в два модула от Куклен театър ВЕСЕЛ и финансирани от Община Велико Търново, се случиха на сцената на „Арт Лято” в старата столица. През юни първият модул „Лято 2020 с Театър ВЕСЕЛ” срещна почитателите на кукленото театрално изкуство с четири от най-играните представления на търновския куклен театър. През юли и август артисти от Испания и България представиха своите сценични творби в рамките на второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели”.
          
За първи път бяха раздадени и награди на зрители от фестивала. Трите изненади, предоставени от магазин за детски играчки „Smart Baby”, дългогодишен партньор на Театър ВЕСЕЛ, получиха Яна Касабова, Емилия Боянова и Михаил Димов. Мишо е изгледал над 60 спектакъла на сцената на кукления театър в читалище „Искра” и по време на двете издания на фестивала „Лято кукли и приятели” през 2019 и 2020 г. 
         
За Награда на публиката се състезаваха всички участващи театрални трупи с изключение на театъра домакин от старата столица. Третото място е за испанския театър ПЛЮС с представлението „Двама“. На второ място са спектаклите на Фондация „За Родопите” – „Сливи за смет“ и Фондация „Вива Арте“ – „Хитрата Лисанка“.  Наградата на публиката е за „Слончето с розовите уши” на Театър ММ – София. Победителят получава плакет керамика, дело на Лидия Къркеланова. Наградата бе обявена по време на закриването на кукления детски форум от организаторите от Театър ВЕСЕЛ.
          
С поглед в бъдещето предстои и трето издание на Международния театрален на фестивал „Лято кукли и приятели” през 2021г. Стремежът на Веселин Василев, директор на Театър ВЕСЕЛ, е да обогати бъдещия форум с повече гостуващи театри от чужбина, а събитието да остане неизменна част от афиша на културната и духовна столица на България – Велико Търново. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ