област Велико Търново
Сподели
08 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Над 200 състава от страната и чужбина гостуват в Лясковец за Петропавловския събор тази година

Над 200 състава от страната и чужбина гостуват в Лясковец за Петропавловския събор тази година

Лясковец приема  Четиринадесетото издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира”.Съборът ще протече в околностите на лясковския манастир „Св. св. Петър и Павел”. Събитието се организира от общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица. Тази година надпяванията са на 24 и 25 юни - събота и неделя. 

Официалното откриване на празника на народното творчество е с начален час 11:30 ч. в събота на 24 юни 2017, специален гост ще бъде Виевската фолк група. Изпълненията и в двата дни ще започват в 8:30 часа и ще протичат на две сцени. В събора участие ще вземат фолклорни групи от Сърбия, Молдова, Испания, Грузия и България.

Най-възрастният участник е 86-годишната Пенка Цанева от село Добри дял, община Лясковец. Най-малкият участник е Светослав Йоргов, който е на 2 години и 10 месеца. Той ще се представи заедно с група „Нашенци“ при НЧ „Звезда-1905“- село Правда, община Горна Оряховица. Художественият му ръководител е Петя Георгиева. Най-възрастният и най-малкият участник ще представят своите изпълнения през втория ден на събора.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ