област Велико Търново
Сподели
26 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Над 100 реконструктори идват на фестивала “Ежедневието на средновековен Търновград “

Над 100 реконструктори идват на фестивала “Ежедневието на средновековен Търновград “

Във второто издание на фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград”, който ще се проведе  от  30 юни до 2 юли  на крепостта Царевец, ще се включат над 100 реконструктори.

Във възстановките на бита, занаятите и изкуствата на България, Византия и Европа, ще се включат групи и реконструктори от страната и чужбина. Участие в Царевец ще вземат групите „Бели орлови" от Белград, познатата  от миналогодишното издание група  “Ursului brun”(„Кафява мечка“) от румънската столица Букурещ и трансилванска група за "жива история“ „Черният дракон“. Във фестивала ще се включат и българските групи Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, Група  „Верени“ – София, „Средновековна крепост Туида” – Сливен, Проект „Св. Лазар“ и домакините от СНЦ „Търновци“ – Велико Търново.

Своите умения в старите занаяти ще демонстрират и свободните реконструктори Мариан Маньовски от София (изработване на сложносъставeн лък), Борис Бедросов от Бургас (майстор ковач, специалист по източни хладни оръжия и брони), Иван Рендаков от  Пловдив  (майстор по отливки от бронз, обработка на стъкло, бижутер), Емил Маринов от Шумен (майстор на студеното коване на цветни метали), Калина Атанасова от Варна (български средновековни костюми), Йордан  и  Жана Сивкови от Добрич (ранните български оръжия, облекла и нрави), Ивайло Енев от Русе (майстор-ковач на брони, шлемове и щитове), Надежда Николова от Шумен (майстор на бижута, облекло и аксесоари от периода на първо и второ българско царство), д-р Константин Колев от София (реконструкция на нормански воин  и наемник във византийската армия в периода XI-XIIвек)  и Стефан Стефанов от Шумен (майстор-резбар) .

Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща само входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

Атрактивното събитие се организира от Община Велико Търново, Регионален исторически музей - Велико Търново и СНЦ „Търновци“ – Велико Търново и тази година е под мотото „Възходът на Калоян”.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ