област Велико Търново
Сподели
28 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Над 100 забележителности предлага областта за есенна туристическа обиколка

Над 100 забележителности предлага областта за есенна туристическа обиколка

Област Велико Търново е една от най-атрактивните региони за чуждестранни и български туристи в страната. Посетителите остават пленени от спиращи дъха гледки, живописна природа, уникална архитектура и богато историческо минало.

Над 100 атракции и забележителности от областта са отбелязани в електронния регистър на туристическите атракции в България. Базата данни е изготвена от Министерството на туризма. В списъка фигурират най-популярните обекти, както и кратка информация за местоположение и настаняване.

Есенната туристическа обиколка на родния край може да включи 40 обекта във Велико Търново. Най-популярните от тях са Архитектурно-музеен резерват Царевец, Самоводска чаршия, музей „Възраждане и Учредително събрание“, паметник „Асеневци“, Владишки мост, Къщата с маймунката, местност „Ксилифор“, Еменски каньон, Хотнишки водопад, манастир „Свети Николай Чудотворец“, патриаршески манастир „Света троица“ и много други.

Шест атракции и забележителности са упоменати в Горна Оряховица. Гостите на града могат да видят защитената местност „Божур поляна“, крепостта „Ряховец“, както и да посетят Историческия музей.

Има една интересна подробност, която не се посочва в туристическите справочници, но предизвиква удивление – Горна Оряховица и град Лясковец са свързани помежду си с тротоар, на който има поместени дори пейки. Кокетното градче Лясковец привлича гости с манастир „Свети Петър и Павел“, манастир „Свети 40 мъченици“ и Музей на гурбетчийското градинарство“.

Планинското градче Елена предлага 12 забележителности в справочника. Някои от тях са Конна база, Христовски водопад, Марков камък, Раюв камък, Дърворезбарска работилница, Грънчарска работилница, Буйновски манастир „Свети пророк Илия“.

15 са посочените атракции в Павликени, сред които - Античен керамичен център, зоопарк, Селскостопански музей, геокомплекс „Пропастите“ (природно образувание) и къща-музей „Цанко Церовски“.

Град Полски Тръмбеш е известен с Общинската лятна къпалня с минерална вода, Общински минерален плувен басейн и Историческия музей.

Градът на стоте първи неща – Свищов предлага на посетителите си да видят къщата-музей на Алеко Константинов, останки от средновековната крепост „Калето“, старинната часовникова кула, археологически резерват „Нове“, както и музей „Градски бит и култура в края на 19. и началото на 20. век.

Стражица е богата на множество останки от старинни селища , крепости и некрополи. Освен това, може да се разгледа Музейна сбирка старшина I степен Димитър Атанасов Димитров, също и да се посети храм „Свети Иван Рилски“.

Във винарният град на областта - Сухиндол може да се разгледа Културният център за лозарство и винарство, къща на Петър и Съба Енчеви. За любителите на природата и спорта има екопътека „Деветашко плато“.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ