област Велико Търново
Сподели
08 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Наградиха най-добрите майстори на домашен суджук и победителите в други състезания

Наградиха най-добрите майстори на домашен суджук и победителите в други състезания
С много състезания и награди продължава празникът на горнооряховския суджукНа единствения по рода си празник бе организиран конкурс за най-добър домашно приготвен суджук. Желаещите да се включат трябваше да изпратят своя продукт до организаторите на събитието. Компетентно жури оцени месните колбаси.
На сцената, организаторите от сдружение „Раховец 2007“ наградиха победители: на четвърто, но не последно, място бе отреден суджукът на Ваня Стоянова; трето място зае Рашо Радков; на второ място – само с една идея по-слаб от първото - бе суджукът на Соня Радкова; за най-хубав суджук журито определи този на Христо Димов.

Победителят сподели, че ще зарадва свои близки и приятели с наградата – цяла торба, пълна с продукти на месните производители. Той сподели тайната на своята рецепта – хубаво говеждо месо и подправки по старата горнооряховска рецепта, която знаел от бившия технолог на фирма „Родопа“ – бай Иван. За сушенето на суджука внимавал температурата на въздуха да бъде около 6 -7 градуса.

Вкусът на горнооряховския суджук е традиция от поколения и само ние, горнооряховчани, си го знаем – казаха представителите на сдружение „Раховец 2007“ след награждаването.

Програмата на празника продължи със серия забавни игри. В конкурса „Под капака на горнооряховското гърне“ участие взеха три жени и един мъж. От предоставените им хранителни продукти, те трябваше да изберат само онези, които се включват в рецептата за приготвяне на друго прословуто в региона ястие – горнооряховското гърне. Състезанието спечели единственият представител на мъжете – 66-годишният Иван Попов от Горна Оряховица. Той бе определил безпогрешно десетте продукта, влизащи в състава на ястието. Участниците получиха специални тениски и шапки с надпис „Обичам горнооряховски суджук“, също и от местния деликатес.Играта, предизвикала най-голям интерес за публиката бе дартс. Играчите трябваше да хвърлят къси стрелички по мишена, на която бяха наредени месни продукти от горнооряховските производители. 

В неделя е финалът на другия конкурс - за домашно приготвено ястие „Без суджук не може!“. Желаещите да участват в конкурса трябва да приготвят едно или няколко ястия, в които горнооряховският суджук да бъде основен продукт или да присъства като декорация към него. За участие в кулинарната надпревара се допускат както индивидуални, така и колективни участници (читалища, клубове и др. организации). Приготвените ястия трябва да бъдат донесени в парк „Градска градина” до 10.00 часа в неделя. На финала всеки участник трябва да презентира своето ястие пред жури от технолози на трите фирми производители на Горнооряховски суджук. Победителите ще получат атрактивни награди.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ