област Велико Търново
Сподели
20 яну 2020
Автор: ОбластВТ

Мюзикълът „Зех ть, Радке! Зех ть!” се завръща на великотърновска сцена

Мюзикълът „Зех ть, Радке! Зех ть!” се завръща на великотърновска сцена
Мюзикълът „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” се завръща на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново след няколко успешни турнета в страната. Спектакълът е създаден по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева. Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Зех ть, Радке! Зех ть!” като мюзикъл, след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Великотърновци и гостите на града ще могат да гледат постановката на 22 януари, от 19 часа, в голяма зала на МДТ.Спектакълът се приема с огромна радост и бурни аплодисменти от публиката в цялата страна. За изключителния интерес към „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” говори фактът, че той е донесъл най-големи приходи на великотърновския театър за 2019 г. Само за три месеца след премиерата, представленията са аплодирани от 4000 зрители, а приходите от продажба на билети възлизат на 39 000 лв., уточни директорът на МДТ Васил Вълчев.

Режисьор на мюзикъла е Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на заглавието. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.

Според гост-режисьора Гълъб Бочуков, великотърновският театър е най-подходящото място за поставянето на такъв класически български мюзикъл. „Тук всички задължителни звена работят в завиден синхрон – симфоничен оркестър, прекрасен актьорски състав, хор и балет, а това позволява да видим този спектакъл в истинския му блясък”, сподели той.

„Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни е първият български драматургичен текст, създаден през 1853 г. Три години по-късно в Шумен - на 15 август 1856 г., комедията за първи път е поставена на сцена. С тази премиера се поставя началото на българския театър. По думите на режисьора, текстът носи характера на българщината, а той самият се е постарал да го представи като комедия на нравите и страстите. Телевизионният мюзикъл е създаден през 1976 г., а оттогава никой не е посягал към него.

След „Криворазбраната цивилизация” и „Вражалец”, „Зех ть, Радке! Зех ть!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който великотърновският театър за първи път представи на сцена.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ