област Велико Търново
Сподели
30 яну 2019
Автор: ОбластВТ

Мъдри мисли от Атанас Буров, останали в наследство за поколенията

Мъдри мисли от Атанас Буров, останали в наследство за поколенията
Горна Оряховица, освен град на железницата, на суджука, на божура, е градът на възрожденците. Родно място е и на един от най-видните български общественици Атанас Буров.Атанас Димитров Буров е считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20 век. Роден е на днешната дата, по стар стил, през 1875 г. Той е министър на търговията, промишлеността и труда през 1913, 1919 – 1920 година и на външните работи и изповеданията в периода 1926 – 1931 година.

Въпреки успехите му като дипломат и политик, той е запечатал името си в историята като „банкерът Буров“. Смятан е за капиталистическа икона на своето време. Негови са и едни от най-мъдрите мисли и прозрения относно финансите.

"Няма по-страшно бедствие за нацията от безработицата. Тя води до всички пороци и грешки. До глада, до болестите, до пороците, до кражбите, до насилията, до проституцията. Престъпник е този държавник, който допуска безработица."

"Българинът може да забогатее само с упорита работа. С нищо друго. Проклятие на съдбата ли е или нещо друго е, но е така."

"В парата, в бизнеса се влиза с три неща - с взлом, с ум или с женитба."

"Няма богат човек хайлазин, няма богат човек готованец."

"Търговията е преди всичко психология и прозорливост. Тя не търпи наивници, глупаци и хора, които „я карат през пръсти". Затова тя се предава по наследство."

"Парите покваряват дребния човек и извисяват големия. Те не развалят човека. Парата дава сила и кураж. Развалят само слабоватия, хилав човек, със слаб морал."

"Пари при пари отиват, но не многото при малкото, а малкото при многото."

"За всеки здравомислещ човек е ясно, че преди да делиш богатството, трябва да го създадеш."

"В историята влизат само тези, които не са на заплата."

"Защото мъж без жена пет пари не струва. Мъжът е жалък като вдовец и самотник. Жената го крепи и го поддържа. Без жена светът би пропаднал. Ето защо, аз съм щастлив, че е жива и здрава жена ми."

"Усмихвай се, бъди любезен с всички, не се вълнувай, когато те докачат, давай вид, че си богат, силен и нямаш неспокоен сън. Това е много важно. У нас, в България, само поповете, владиците и банкерите знаят тези правила. Бъди и предпазлив, когато те ласкаят, и засмян, когато те ругаят." 


"Трябва да възпитаме децата на България в свещена омраза против лъжата и безчестието. Само върху тази здрава основа ще изградим бъдещето на България."

Заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва, е наричан още „идеолог на българската буржоазия. През 2000 г. Буров е обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица.
Днес професионалната гимназия по лека промишленост и икономика в града носи неговото име.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ