област Велико Търново
Сподели
20 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Музей „Възраждане и Учредително събрание“ представя изложба, посветена на 140-годишнината от Освободителната война

Музей „Възраждане и Учредително събрание“ представя изложба, посветена на 140-годишнината от Освободителната война

Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново организира изложба, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война „Знаците на свободата и героизма“. Експозицията има международен характер и ще се представи на 21 юли от 17:30 часа.

Изложбата включва картини, гравюри, фотографии и документи на автори от България, Русия и Румъния. Тя е част от международен проект,по повод годишнината от военните действия на Наско Якимов (Издателство „Славена“), Валентин Плетньов (директор на РИМ-Варна), историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев.

Включени  са също специално създадени картини, посветени на събития и личности от войната и творби от художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова – Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния). Подборът на фотографии, факсимилета на документи и текстове в изложбата е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев.

Марина и Николай Русеви работят по малко известни фотографии и публикации във френска преса от края на XIX век. Марина Варенцова-Русева участва с портрети на руски генерали и на император Александър II, Николай Русев – с батални сцени и портрети на войни. Художникът Вячеслав Бабияк, професор в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“ в Санкт Петербург, участва с гравюри, посветени на руски генерали.

Проектът „Знаци на свободата и героизма“ ще продължи развитието си и през 2018 г. с представяне на изложбата в Русия и Румъния. Във Велико Търново изложбата ще бъде експонирана до 21 август 2017 година.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ