област Велико Търново
Сподели
12 авг 2020
Автор: ОбластВТ

Модерна охранителна система вече пази двора на ДГ"Ален Мак" в Горна Оряховица

Модерна охранителна система вече пази двора на ДГАлен Мак в Горна Оряховица
Горнооряховската детска градина "Ален мак" вече разполага с модерна охранителна система, която покрива и цялото дворно пространство. Освен денонощното видео наблюдение, за сигурността на детското заведение са разположени и датчици за движение, които мигновено сигнализират за евентуални нарушители. Нововъведените защитни мерки са решение на дългогодишен проблем с влизащи в дворното пространство нарушители.

Служители в "Ален мак" разказват, че за жалост честа гледка сутрин са боклуци, фасове от цигари, счупени шишета и дори още по-фрапантни отпадъци като спринцовки и други. Въпреки че всичко се почиства ежедневно, винаги остава шанс нещо да бъде пропуснато и така децата да бъдат застрашени.

Когато постъпих в длъжност, едни от основните въпроси на родителите бяха свързани с опазването на двора, разказва директорът Мадлена Георгиева.

В детската градина влизат всякакви хора – от малки деца и майки, дошли да използват люлките, до възрастни, пиещи алкохол в някоя от беседките.

„Радостно е, че на децата им харесва в двора и искат да играят тук и в извънучебно време. За жалост няма как да разграничим тези, които оставят след себе си безпорядък, от всички останали, които не пречат по никакъв начин. За нас от първостепенно значение е сигурността на децата и с нея не можем да правим компромис.

Имаше предложение да наемем жива охрана, но този вариант има доста минуси. Освен финансовата част, градината трябва да осигури външно помещение за охраната, което е доста сложно. До сега, като всяка друга, и нашата детска градина имаше договор за охрана, но  той включваше само  самата сграда".

Така от ръководството на градината са се спрели на варианта да бъде довършено видеонаблюдението на детската градина, като сега то обхваща цялото дворно пространство.  Към него са добавени и датчици, които регистрират  евентуалните нарушители.  Сигналът веднага се подава към охранителната фирма.  След проведени опити от страна на служители, охраната пристига за броени минути.

„Новата охранителна система ще ни спести значителни разходи в бъдеще. Така можем да реновираме двора и да подновим съоръженията за игра. Като цяло дворното пространство има нужда от обновяване. Според изискванията на РУО, трябва да бъдат премахнати пясъчниците, като на тяхно място ще направим цветни градинки. Има нужда от ремонт на оградата, за да стане по-стабилна. Това може да бъде реализирано само, ако успеем да опазим двора и не отделяме излишни средства по ремонта на и без това амортизираните люлки. Вместо това ще се постараем да обновим всичко. Ако бяхме започнали по обратния ред, всичко щеше да бъде унищожено. За да има привлекателен вид и за да поддържаме имиджа на детската градина, смятам, че първата и най-важна стъпка е направена”, каза още директорът Мадлена Георгиева. Тя изрази и надеждата си да срещне разбиране от страна на живущите в квартала.

Инвестицията за изграждане на охранителната система към дворното пространство е с лични средства на детската градина.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ