област Велико Търново
Сподели
03 май 2017
Автор: ОбластВТ

Митко Николов от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ с първа награда на техническа олимпиада във Варна

Митко Николов от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ с първа награда на техническа олимпиада във Варна

Митко Драгомиров Николов е ученик в 11 клас на специалността „Възобновяеми енергийни източници“ в ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“. Спечели престижното първо място  на  33. Национална олимпиада по техническо чертане във Варна, след дълъг път на училищно и областно ниво.  

Тази година състезанието се проведе в Професионална техническа гимназия - Варна , в продължение на пет часа. Журито се състои от дългогодишни преподаватели в Техническия университет във Варна и представители от Министерството на образованието. В олимпиадата мерят знания отличници от елитните професионални гимназии в цялата страна, включително и дългогодишни първенци като учениците от София и Бургас.

От 9 клас Митко започва да се занимава с техническо чертане. Това е и любимото му занимание. Всяка година се явява на различни олимпиади. Иска да продължи обучението си в технически университет.

„В 9 клас беше на десето място, като се има предвид, че участниците са основно от 11 и 12 клас, работили повече време. Неговото представяне беше много добро. Митко е много точен, отговорен и трудолюбив“, споделя неговата учителка Дияна Каракочева.

Състезанието се провежда в три групи. „Аз бях в трета група, в която трябваше да направя скица на детайл по зададен сборен чертеж, с всички проекции, необходими изгледи, разрези и оразмеряване. Основната проекция трябваше да бъде начертана на AutoCAD. Това беше сложна и подвеждаща задача, но аз се справих много бързо“, казва с гордост отличникът Митко Николов.

Едно от предимствата на олимпиадата е, че сертификатът отваря вратите на техническите университети в страната и осигурява първите свободни места в най-желаните специалности.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ