област Велико Търново
Сподели
07 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Министър Красимир Вълчев: Увеличаваме приема в инженерно-техническите специалности, но търсене от студентите няма

Министър Красимир Вълчев: Увеличаваме приема в инженерно-техническите специалности, но търсене от студентите няма
Все по-остро в страната се усеща недостиг на кадри с инженерно-технически специалности, затова увеличаваме приема във висшите училища, но търсене от страна на студентите няма. Продължава тенденцията най-предпочитани да са социалните и правните науки. Това коментира във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Той се включи в кръгла маса на тема „Проблеми и предизвикателства пред професионалното образование“, организиран от Център „Амалипе“.В срещата участваха директори и учители от професионални гимназии и училища с професионални паралелки, а темите, които бяха разисквани, са интеграцията на уязвимите групи, връзката между училището и пазара на труда и др. За пръв път тази година има средства за деца от уязвими групи не само в професионалните, но и в профилираните гимназии и средните училища за гимназиален етап на обучение.

Вече гласувахме един обем от средства в 25 млн. лв. за всички училища, каза министърът. Относно проблема с все по-ширещата се неграмотност, Вълчев коментира, че резултатите след 4 клас и международните оценявания показват, че имаме все по-добри резултати в базовата грамотност, но се проваляме във функционалната, и това важи особено за тийнейджърите в 7-8 клас. По думите му причините са много, но сред най-важните са, че все повече ученици са от семейства с липса на отношение към образованието или с ниско образование на родителите.

Според Вълчев, повишаването на възнагражденията на преподавателите и привличането на млади, мотивирани педагози, ще е път за решаване на проблема. Министърът посочи също, че тази учениците от 4 и 10 клас ще учат с нови учебници.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ