област Велико Търново
Сподели
13 мар 2020
Автор: ОбластВТ

Министър Десислава Танева: Имаме резерв от храна за над 2 години

Министър Десислава Танева: Имаме резерв от храна за над 2 години
Има достатъчно българска храна. Няма място за паника, увери министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет. Тя изтъкна, че дори и да няма нова реколта, българските производители имат ресурси за месеци напред, дори и за две години да задоволят вътрешното потребление. 

Над 1,7 мил. тона има налична пшеница. Тя може да стигне за повече от една година за всички нужди - и за хляб, и хлебни изделия, фуражи и всичко, което се преработва. Има и над 2 млн. тона царевица. Това количество ще стигне за вътрешно потребление до 2 години, ако дори няма реколта. Има и достатъчно количество слънчоглед. В предприятията има налична суровина за минимум три месеца, за да се произведе олио, половината само ще бъде за вътрешно потребление като необходимост, добави Десислава Танева. 

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева каза, че в бранша няма никакви поводи за паника. Към момента няма производител в България, който е притеснен дали ще му стигне суровината. Около 2 години може да се издържи без наличието на нова реколта. 

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров увери, че място за притеснение за изхранването на българите няма, особено с млечни продукти. Дамян Вътев от месопреработвателната промишленост също каза, че секторът е нормално запасен. На този етап няма място за притеснения в тази посока. 
Йордан Господинов от сектор "Рибарство", заяви, че ако българският улов спре, рибата може да стигне за поне една година. "В момента има много големи количества риболов", допълни той. 

Антоанета Божинова от консервната промишленост в България допълни, че няма никакви притеснения в сектора. Има достатъчно произведени количества консервирани плодове и зеленчуци, както термично обработени, така и замразени и сушени. 
Жана Величкова - от сектор "Напитки и води", също увери, че българската безалкохолна индустрия разполага с необходимите ресурси да се поемат всички нужди от бутилирана вода. Въведени са всички възможни мерки, за да няма срив на доставките, допълни тя.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ