област Велико Търново
Сподели
01 окт 2020
Автор: ОбластВТ

Местим стрелките към зимно часово време този месец

Местим стрелките към зимно часово време този месец
В последната неделя на месец октомври (25-ти) ще преминем към зимно часово време. Точно в 04:00 часа ще върнем стрелките с един час назад.

След множество петиции и запитвания от граждански организации, Европейският парламент взе решение да разгледа въпроса за смяната на лятното и зимното часово време. Според доста организации, включително и лекарски, смяната влияе зле на нашето здраве. Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът, който предстои да се разгледа, предвижда да се поддържа единен часови режим, дори и ако смяната на времето се премахне. Финландия, Полша и Естония са сред еврочленките, които силно лобират да се прекрати местенето на часовника.

Идеята за смяната на часовото време (Daylight saving time - спестяване на дневна светлина)  възниква първо през  1784-та година, когато американският президент Бенджамин Франклин предлага концептуална идея за DST. Въпреки това, едва през 1916-та година Германия става първата държава, която въвежда използването на  новото часово време на национално равнище. Към днешна дата 75 страни използват тази часова система. В България системата DST се въвежда през 1943-та година. 

Според множество проучвания, използването на системата води до значително намаляване на пътни инциденти и различни видове ежедневни наранявания. Относно спестяването на енергия, проучванията са противоположни - някои твърдят, че по този начин се спестява значително количество енергия, но други твърдят точно обратното.  
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ