област Велико Търново
Сподели
14 авг 2021
Автор: ОбластВТ

Местата за посещение във Велико Търново: Къщата с маймунката

Местата за посещение във Велико Търново: Къщата с маймунката
Безспорно архитектурата в старата част на Велико Търново оставя в захлас всеки, посетил града. Но има една къща, която се отличава от останалите. Това е така наречената „къщата с маймунката”. Няма как да не я наречем шедьовър, защото е дело на именития архитект Уста Колю Фичето, построена през 1849 година. Името си получава от скулптурата на маймуна, поставена над приземния етаж. Според изследователи, фигурката на маймунката не е дело на Фичето.

Къщата е архитектурен паметник и е превърната в музей. Тя е сред символите на старата столица. Намира се в централната част на града, в самото начало на живописната Самоводска чаршия. Сред другите отличителни черти на къщата с маймунката е, че е разположена на изключително малък терен – с лице около 6 м. и дълбочина 15 м. Първоначалният замисъл бил да служи за жилище, но и да има магазини с прилежащи складови помещения. Триетажното здание принадлежало на търговеца Никола Коюв. По-късно става собственост на Стоянчо хаджи Пенчович – Ахтар, виден търговец и събирач на старини. Смята се, че той е поръчал на майстор Фичето преустройство на къщата през 1855 – 1857 година.

Сградата е разположена на две улици. Помещенията откъм долната улица са на по-високо ниво, използва се за вход на двата жилищни етажа. Фасадата на къщата е облицована с изпъкнали тухли. Този начин на външно оформление се среща рядко у нас. Приема се, че това е донесено от Колю Фичето.

В наши дни, къщата е реставрирана по проект на архитект Теофил Теофилов (1944 – 2008 г.).

Снимки: Уикипедия 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ