област Велико Търново
Сподели
01 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Мартеници от цяла България участваха в конкурс на лясковското читалище и бяха дарени на болни и възрастни хора

Мартеници от цяла България участваха в конкурс на лясковското читалище и бяха дарени на болни и възрастни хора
Лясковското читалище „Напредък-1870”, клуб „Млад етнограф” и Педагогическият факултет на Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий” организираха конкурс „Бяло и червено“ за празника Баба Марта. Дни преди настъпването на деня на бяло-червения символ на здравето, в читалището в Лясковец бяха събрани много мартенички.

Творенията, дошли от цяла България, участваха в надпреварата за най-красива - иновативна и автентична мартеница, пано и обемна кукла. Достоверността, автентичността, художествената стойност и оригиналност, бяха основните критерии, които авторитетна комисия търсеше при оценяването. Толкова много красиви изделия получиха организаторите от различни краища на България, че журито трябваше да работи с часове, за да избере най-добрите майстори. Естествено имаше и много награди, разпределени по групи, в зависимост от възрастта на участниците в надпреварата.

В конкурса участие взеха деца от детските градини и по-малки ученици до 8 годишна възраст, деца от 8 до 12 години и младежи от 12 до 18-годишна възраст. Журито беше в състав: преподавателят във ВТУ доц. д-р Георги Георгиев – председател и членове - ръководителят на клуб „Млад Етнограф“ Николай Марков, етнографът Мария Бърнева и председателят на читалището-организатор Васил Русев.Победителите в различните категории получиха награди, а също и множество поощрения, като всички подаръци за трудолюбивите майстори бяха осигурени от организатори и спонсори.

В първа възрастова група първенци в надпреварата са Светльо Банков от град Пловдив, Лидия Войнска от Ямбол и Боян Богомилов от село Първомайци – заели съответно първо, второ и трето място в класирането. В групата на по-големите в призовата тройка са Пресиян Пеев от Долна Оряховица, Ханна Узунова от Смолян и Ваня Дучева от Разград. При младежите в голямата група най-красивите мартенички създадоха Юсние Тарзанова от Велико Търново, Анабел Колева от Павликени и Мария Щурук от град Варна.

Част от получените за участие в конкурса творби бяха запазени и съхранени за ретроспективна изложба, разположена във фоайето пред библиотеката на читалище „Напредък-1870” град Лясковец. Друга немалка част – 200 на брой мартенички организаторите дариха на различни институции, като 100 от тях предоставиха на Домашния социален патронаж в Лясковец.

Управителят на патронажа съобщи, че всички потребители на патронажната грижа, получаващи топла храна, на първи март ще бъдат закичени от социалните работници. Освен за възрастни и самотни хора, мартенички от конкурса бяха дарени и за болните в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ