област Велико Търново
Сподели
19 авг 2020
Автор: ОбластВТ

Малчугани от ДГ "Ален мак" в Горна Оряховица се включиха в престижен национален проект

Малчугани от ДГ Ален мак в Горна Оряховица се включиха в престижен национален проект
Група „Пчеличката Мая“ от горнооряховската детска градина „Ален мак” участва в националния проект „Аз съм българче, обичам”. Заедно с други партньори от Левски, Белене, Шумен и Добрич, педагозите успешно интегрират малчуганите в света на книгите.

Деца, родители и учители участват активно в проекта, организиран от Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) в ролята си на Национална агенция по Програма Еразъм+, Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Европас център, Национален Еврогайдънс център и Национален Евродеск център.                  

Едно от последните събития бе националната онлайн конференция „Насърчаване на четенето 2020”, която продължи пет дни. В рамките на два модула, учителите представиха извършените дейности. От горнооряховската градина, старши учител Петя Керемедчиева представи презентация на тема: ”С книга да се уча, добро да сполуча!”. Тя разкри разнообразието от дейности, извършени в периода от октомври 2018г. до юли 2020г. във втора и трета възрастова група "Пчеличката Мая”. През това време децата имаха възможността да се запознаят с поетесата Таня Мезева и нейните детски стихове. Запознаха се още с професията библиотекар и „домът” на книжката, чрез посещения в Общинска библиотека. Деца, родители и учители заедно оформиха кът-библиотека, в който всяко дете може да се усамоти с книжка в ръка. Ежемесечните театри в детската градина, всекидневното четене на приказки от педагози и родители, заучаването на стихотворения, участието в конкурси, свързани с любими приказки, са една малка част от дейностите, насочени към насърчаване на четенето в най-ранна детска възраст.


В рамките на проекта, участници от различни краища на България създадоха разкази и рисунки на тема: ”България в моите мечти” по дейности на eTwinning проект. „От всички красиви творения учителите – партньори по проекта изработихме общ продукт – Пътуваща книга. Книгата пропътува разстоянието между всички градини. Децата се радваха както на своите разкази и рисунки, така и на тези на своите връстници и приятели. Искрено се надяваме да вдъхнем у децата чувство за принадлежност към родината и ценностите в България. Насърчаването на четенето в най-ранна детска възраст е задача, по която се работи непрекъснато, без дата и повод в група ”Пчеличката Мая” – сподели старши учител Петя Керемедчиева.

На 12 август се проведе среща на партньорите в Etwinning, които направиха обзор на осъществените активности в екип и сътрудничество с деца, родители и партньори. Бяха дадени уточнения и насоки за подаване на кандидатури за eTwinning Национален знак за качество 2020.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ