област Велико Търново
Сподели
05 май 2021
Автор: ОбластВТ

Лясковският театрален състав с премиера в родния град и с планове за успешен творчески сезон

Лясковският театрален състав с премиера в родния град и с планове за успешен творчески сезон
Лясковският театрален състав „Мелпомена“ представи в последния почивен ден от Великденските празници своята премиера „Женско царство“ по Ст. Костов. През изминалия театрален сезон, поради мерките, наложени заради пандемията с COVID -19, много от театралните фестивали не се проведоха или се изместиха във времето, но лясковският театрален състав успя да вземе участие, макар и само в един фестивал. Това беше „Сцена под сините камъни“, организиран от Община Сливен.

Там сред конкуренцията от Бургас, Нова Загора, Силистра, Габрово и други големи градове, лясковските млади театрали грабнаха престижна награда. В Сливен със „Село, село, пусто село“ по разкази на Чудомир, актьорите завоюваха първо място, а цялата мъжка група от състава, получи специална награда. Новата си пиеса „Женско царство“ подготвиха през последните шест месеца. И въпреки ковид мерките, работата им много често бе прекъсвана, те успяха да се подготвят за новия сезон.

Много от младите актьори учат, работят и имат и други ангажименти, свой личен живот, но остават верни на магията на театъра. Някои от младежите през изминалия период са напуснали, но на тяхно място са привлечени три млади звезди, и така с новата постановка „Женско царство“ те всъщност направиха своя дебют. Това са Кристина Банабакова, Радостина Борисова и Илия Илиев. В ролята на кметицата беше Габриела Кондева, Злата - Пламена Пенкова, Божил - Даниел Димитров, Стоян - Красен Стоянов. Партнираха им Ивелин Иванов, Дария Хаджииванова, Кирил Маринов и Нелина Йорданова.Новите попълнения добре се вписват в състава и редом с другите младежи поддържат професионалното ниво на колектива, разказва ръководителят им Даниела Райкова. И допълва: Аз се радвам, че работя с такива трудолюбиви, всеотдайни, упорити и талантливи младежи и девойки. Гордея се с тях. Те представят не само себе си, но и читалище „Напредък-1870“ и града ни. Преди премиерата, Райкова изказа и своята благодарност към общинска администрация за подкрепата, както и благодарност към двама спонсори - Жени Зашева-Михалек и Тодор Матев, а също и към майките, бабите и роднините на младите актьори, които непрестанно ги подкрепят и също са се включили активно, за да бъдат изпипани и най-малките детайли в пиесата. И тази година подготвихме българска битова комедийна пиеса, разказва за новото начинание ръководителката. С нея искахме да изпратим до зрителя множество ярки нравствени послания – за хармонията и равенството между половете, да призовем да се отърсим от гнева в душите и да намерим сили за прошка, а любовта да властва в сърцата и хората да вървят по пътя на добротата, истината, почитта и разбирателството.

Всички послания на постановката бяха разпръснати в един много подходящ момент, а именно - във времето около Великденските празници. Веднага след премиерата на постановката, в родния Лясковец, младежите ще я играят на сцена и в село Правда, а за по-късно са заявили участие в четвъртия Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под сините камъни“ в Сливен и в XXII-ия Международен театрален фестивал „Приятели на България“ в Албена.

След няколко дни,  момичета и момчета, ще имат честта да открият и 15-тия Национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц“ във Велико Търново. Там конкуренцията е от представители само на областни градове – София, Благоевград, Варна, театърът на Мариян Бачев, състави към държавни театри и др.

„Почти навсякъде, където участваме, ние сме представители на най-малкия град сред конкурентите, но това не ни пречи, а напротив - това ни мотивира да застанем редом до тях“, споделя с гордост Даниела Райкова. И разказва още за плановете си да направи представление в най-скоро време и с малката група театрали, с които работи от скоро - малчугани на възраст от 6 до 10 години и обещава, че скоро за всички, които са пропуснали да гледат по една или друга причина най-успешния им спектакъл „Село, село, пусто село“, отново ще го представят на лясковска сцена.

В плановете на театралите е да завършат много скоро и една класическа българска трагедия, която пак заради ковид забавят, но ще могат да я реализират и представят още през лятото. Така че очакват с разпускане на противоепидемичните мерки, всичко да тръгне по старому и да могат да продължат успешно по пътя си, завладявайки с таланта си родните сцени.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ