област Велико Търново
Сподели
13 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Ляво или дясно - Международен ден на левичарите

Ляво или дясно - Международен ден на левичарите

Да ви се е случвало да се сбутате с другарчето при писане в училище или дори в университета? А да сте забелязвали кой коя ръка вдига? Левичарите са сред нас. И както се оказва и те си имат празник. На 13 август се отбелязва международният ден на левичарите – хора при които доминантна ръка е лявата. Началото на този празник е поставено през 1984г. благодарение на Международната конфедерация на леворъките.

Интересно е да се отбележи, че това дали един човек пише с лявата или дясната ръка не е единственият фактор, за да бъде той десничар или левичар. Има левичари, които пишат с дясната си ръка, но използват лявата за всички други дейности. Има хора, които могат да си служат еднакво добре и с двете ръце. Това са така наречените амбидекстри. Те могат да извършват каквато и да е дейност еднакво добре както с лявата, така и с дясната ръка, като броят на тези хора по земята е едва около 1%. Статистически погледнато около 10% от населението на света са левичари като процентът на мъжете е по-голям от този на жените – съответно 5,24% и 4,76%.

Все още няма научно обяснение как точно се определя дали даден човек ще е левичар или десничар. В миналото, учените са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство от родителите. Но едно изследване от 1998г. от Оклахомския университет Джеймс Макдивитт(James McDeveitt University), разкри, че ако двамата родители са левичари, то шансът детето да е левичар е само 26%. През 2007г пък учените откриха специфичен ген, който определя доминантната ни ръка, но това все още не е доказано окончателно. Провеждани са не едно или две проучвания за разликата между десничари и левичари. Някои от най-интересните резултати са, че левичарите живеят средно с около 9 години по-малко от десничарите като обяснението за това е, че левичарите са предразположени към повече инциденти. Друг интересен резултат от проучване твърди, че левичарите, които са завършили висше образование имат с 13% по-високи доходи от десничарите. Интересното е, че това не важи при жените, те получават с 5% по-малко пари от десничарите. Друг интересен факт, който учените са установили е, че около 50% от котките са левичари като това отново е по-силно изразено при мъжките, отколкото при женските.

И за финал, някои от най-известните левичари са: Наполеон Бонапарт, Луи XVI, Юлий Цезар, кралица Виктория, Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рафаело, Бенджамин Франклин, Никола Тесла, Аристотел, Ханс Кристиан Андерсен, Луис Карол, Бил Клинтън, Барак Обама, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и много други.

 

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ