област Велико Търново
Сподели
28 май 2021
Автор: ОбластВТ

Лошото време не попречи на горнооряховци да отдадат почит към Георги Измирлиев и загиналите за свобода герои

Лошото време не попречи на горнооряховци да отдадат почит към Георги Измирлиев и загиналите за свобода герои
Въпреки силния дъжд, с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев в центъра на града, бе отбелязан Деня за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Георги Измирлиев от кмета на общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, общински съветници, политически партии, СУ „Георги Измирлиев“, СК Борба „Локомотив”, Военно формирование 22 790, патриотични организации, обществени организации, институции, граждани.

Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат загиналите във войните свои съграждани. На този ден през 1876 г. в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев – Македончето, който е бил помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. 25-годишният революционер сам слага примката на шията и си увисва на бесилото с думите „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството”. Днес тези думи са изписани на паметника на Георги Измирлиев, който е един от символите на Горна Оряховица.

Тази година се навършват 111 г. от откриването и освещаването на паметника на Македончето. На 18 октомври 1891 година е положен основният камък на паметника на Георги Измирлиев в центъра на Горна Оряховица. Паметникът е дело на скулптора Марин Василев. През 1893 е построен пиедестал на паметника, а през 1909 година е направен бюстът. Паметникът е тържествено осветен на 6 септември 1910 г.


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ