област Велико Търново
Сподели
06 апр 2017
Автор: ОбластВТ

Лекари от МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" ще участват в информационна кампания за донорството

Лекари от МОБАЛ Д-р Ст. Черкезов ще участват в информационна кампания за донорството

Лекари от МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" са сред менторите в информационна кампания за донорството пред най-голямата мото-организация в България Sofia Riders (SR). Събитието ще се проведе на 11 май т.г., от 18:30 ч., във ВМА - София.

 

Координаторите по донорство д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” и колежката й д-р Ваня Лъчезарова са сред избраните да говорят по темата за донорството, наравно с д-р Мирослав Ненков, координатор по донорство в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение във ВМА.

 

Инициативата идва от самите мотористи, а неин своеобразен домакин е генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. – началник на ВМА, който дори обещава да освободи паркинга на лечебното заведение от автомобили, за да осигури място за моторите.

 

Пред мото-обществото ще говорят и представители на Изпълнителната агенция по трансплантация у нас, защото темата за донорството все още се оказва непозната и стресираща за обществото. За мотористите много често и с обидна нотка се говори, като за „донори” ала те нерядко се оказват и в позицията на реципиенти. На практика всеки моторист, всеки пешеходец, всеки шофьор или колоездач в един момент от живота си би могъл да се окаже от позицията на донор или реципиент.  Лекарите ще прокламират донорството пред една действително високо рискова група, която сама определя себе си за най-рискова на пътя.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ