Warning: session_start(): open(/tmp/sess_30d9aac91e2f3d7e99302ecef79f581f, O_RDWR) failed: Надвишена дискова квота (122) in /home/gameevpm/public_html/config/db.php on line 5

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/gameevpm/public_html/config/db.php:5) in /home/gameevpm/public_html/config/db.php on line 5

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/gameevpm/public_html/config/db.php:5) in /home/gameevpm/public_html/common/functions.php on line 11
ЛЕКАРИТЕ ВЪВ ВМРО: Д-р Магдалена Джикова: Целта е да възродим България, като задържим децата по родните им места - Област Велико Търново
област Велико Търново
Сподели
18 мар 2021
Автор: ОбластВТ

ЛЕКАРИТЕ ВЪВ ВМРО: Д-р Магдалена Джикова: Целта е да възродим България, като задържим децата по родните им места

ЛЕКАРИТЕ ВЪВ ВМРО: Д-р Магдалена Джикова: Целта е да възродим България, като задържим децата по родните им места
Д-р Магдалена Джикова е магистър по медицина и здравен мениджмънт, с множество квалификационни курсове в своята специалност – акушер-гинеколог. 15 години ръководи извънболнични структури в здравеопазването. Квалифицира се и участва в изпълнението на редица здравни европейски проекти. Понастоящем работи в Комплексен онкологичен център – Велико Търново като специалист по обща и онкологична гинекология, преглежда и консултира в регистрираната си частна практика. Професионалният ѝ път е изцяло посветен на женското здраве.

 
Д-р Джикова, вие сте ново лице в листата на ВМРО. Защо приехте да подкрепите каузата ВМРО?
С годините човек създава своя ценностна система и вътрешното му „Аз“  не може да го излъже къде е истината, къде е фалшивото. Като организация, наследник на възрожденските идеали на Васил Левски, останал от детството ми като съвършения герой, отдал живота си за Отечеството, аз не се поколебах в своя избор за политическа принадлежност. ВМРО е моята партия, аз виждам нейните водачи и в миналото, и в настоящето като хора, носители на истинския български дух, така че с гордост заставам в техните редици  и с чест ще се боря за присъствието им в политическото пространство.
 
Кой е Вашият приоритет за работа, базиран на програмата на ВМРО?
Разбира се, като кадър на здравеопазването, този сектор ми е най-познат и бих била най-полезна със съвети и действия в тази област. Освен от добрите доходи, качественият живот на българите зависи и от здравния статус, така че не е без значение какви решения се вземат и прилагат  в това направление.
 
Как виждате прилагането на конкретни мерки в реализирането на тази цел, заложена в  програмата на ВМРО?
Възможно най-добро здраве за всички граждани е заложено в предизборната програма на ВМРО в сектор „Здравеопазване“. Към настоящия момент е най-важно да осигурим спокойствие на гражданите на България, че ще могат да бъдат ваксинирани и предпазени от заболяване с Covid 19. Това, че ще могат да работят, да почиват, да пътуват би завъртяло кръга на нормалния обществен живот, който сме имали досега. Но уви! Ще трябва да изкачим още едно стъпало и да свикнем с новото предизвикателство Covid19. Аз не виждам как бихме се разделили с него в следващите години. И държавата е тази,  която трябва да гарантира финансовото и организационно изпълнение по карантиниране, ваксиниране и свързаните с това допълнителни дейности. Да не се допуска локдаун, който води до срив ту в един, ту в друг сектор на икономиката, което допълнително би задълбочило и без това оформящото се социално разслоение в обществото.
По отношение стратегическата цел, записана в програма „Здравеопазване“, трябва да се придържаме към стандартите на европейското такова. Въвеждането на електронното здравеопазване и създаване на интегрирана информационна система между МЗ, НЗОК, НАП, НОИ, ИАЛ, извънболнична и болнична помощ не търпи отлагане. Финансовата стабилност на здравната система е база за надграждане по степен на важност на здравните услуги.
Според мен  част от болничните дейности могат да бъдат изнесени в извънболничната помощ, където разходът за извършването на съответната здравна услуга ще бъде драстично намален. Много от настоящите клинични пътеки могат да бъдат ограничени във времетраенето на болничния престой и това би снижило финансовия разход. При ниската здравноосигурителна вноска за България законово да се въведе допълнително солидарно участие на пациента за получаване на здравна услуга в болничната помощ, там е скъпо. Стимулиране на младите лекари да остават и работят в провинциалните областни и общински болници,  там да създават семейство и отглеждат децата си. Затова тези болнични структури трябва да станат високотехнологични , а за това трябва да помогне и държавата .
Конкретно за ВеликоТърново общинското здравеопазване е в незавидно положение - база, оборудване, кадри. Считам, че принципалът ежегодно трябва да подпомага своите здравни  структури, а чрез тях да стабилизира и здравето на своите граждани като най-голяма човешка ценност.
 
Подобряването на семейната и социална политика решение ли е на демографския проблем?
Каузата, за която се бори ВМРО, е повишаване на доходите, стабилизиране на българското семейство с отглеждане на български деца в нашите домове, сигурност за всички в тази държава. За Велико Търново раждаемостта нарасна и се стабилизира в последните години. В политиката на ВМРО са заложени увеличение на парите за втората година майчинство, обвързани с минималната работна; безплатни детски ясли и градини; данъчни облекчения за всяко работещо семейство с деца. Но целта е да задържим тези деца по родните им места, за да възродят България, да няма изтичане на ценния човешки  капитал през граница.
 
Вашето послание към хората, които ще ви се доверят?
Вярвам, че тези които ме познават и тези, които индиректно се запознават с мен през медиите, няма да бъдат излъгани. Принципите на организацията, която ме издига и моите принципи, са еднакви. Обещаваме и изпълняваме!
Гласувайте с бюлетина № 1 и преференция 107!
 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_30d9aac91e2f3d7e99302ecef79f581f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0