област Велико Търново
Сподели
09 мар 2020
Автор: ОбластВТ

Кризисният щаб взе първите си решения за коронавируса

Кризисният щаб взе първите си решения за коронавируса
Днес в Областна администрация – Велико Търново се проведе заседание на кризисния щаб за борба с коронавирус, сформиран със Заповед № ОКД-19-02-1/27.02.2020 г. 

Проф. д-р Любомира Попова откри заседанието и запозна присъстващите със заповедта министъра на здравеопазването, публикувани на интернет страницата на министерството. Д-р Евгения Недева представи информация относно коронавируса и мерките, взети във връзка с разпространението му и обърна внимание към необходимостта всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на областта да заделят резерв от легла и да създадат съответната организация на работа на персонала, в случай на необходимост. Д-р Стефан Филев каза, че са необходими допълнителни финансови средства – за дезинфектанти, предпазни средства и допълнително стимулиране на персонала, тъй като се налага карантина и на лицата, обслужващи болните. Проф. Георги Камарашев обърна внимание, че Община Велико Търново ще предприеме действия за дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на автобусните спирки и тротоарите в града. Ст. комисар Димитър Машов сподели, че представляваната от него институция ще съдейства при дейности, свързани с осигуряване на необходимата карантина.  

Членовете на Областния кризисен щаб взеха решение: да се създаде организация всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на област Велико Търново да заделят резерв от легла, като болни лица от пневмония бъдат пренасочвани от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД към СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД, считано от 10.03.2020 г; да се изиска информация от кметовете на общините относно предприетите от тях действия и мерки за превенция и контрол; да се изготви заповед за ограничаване на масовите мероприятия на територията на област Велико Търново.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ