област Велико Търново
Сподели
09 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Колко струва да тръгнеш в първи клас? Сравнение между Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново

Колко струва да тръгнеш в първи клас? Сравнение между Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново

С наближаването на първия учебен ден, започва трескава подготовка на първолаците и техните родители. Най-трудният момент настъпва когато трябва да се пазаруват необходимите материали за учебните занятия.
Екипът ни реши да улесни тежката задача на родителите и да провери къде в триградието Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец подготовката излиза най-евтино. 

Списъкът ни се състои от: 10 тетрадки с тесни и широки редове и 10 тетрадки с големи квадратчета, графитен молив, цветни моливи, острилка, гума, пастели, блок номер 4, водни бои и четки за рисуване, гланцово блокче, ножица, сухо лепило, линия и триъгълник, тефтер за съобщения, сметало, несесер, подложка за чин и материали за подвързване и надписване.

След изморителното разхождане и проучване по книжарниците установихме, че началото на учебната година излиза най-евтино на първолаците в Лясковец – 33,15 лева. Същият списък ни коства 43,15 лева във Велико Търново и 39,70 лева в Горна Оряховица. Разбира се, това са само ориентировъчни цени.

Отделно цените на училищните раници варират между 20 – 80 лева. Родителите предпочитат по-скъпите, защото са ортопедични или с допълнителни екстри, поясниха консултантите от магазините. Друг задължителен елемент е екипът за часовете по Физическо възпитание, който включва горнище и долнище, бяла тениска и спортни обувки. Цените на комплектите, които не принадлежат към определена марка са между 20 и 40 лева.  


Докато разглеждаме раниците, получихме и много полезни съвети от родители и консултанти. Ученическата чанта е най-важната принадлежност на първолака и задължително трябва да има двойно дъно, понеже помагалата и допълнителните пособия тежат доста. Препоръчително е да има малка дръжка за закачане на чин или шкаф, анатомичен гръб и меки презрамки. Също така да има отделения за вода и закуска, малко джобче за пари и прегради за несесер, тефтер, кърпички и други. По възможност закопчалките на циповете да бъдат едри и стабилни. По-стриктните родители търсят раници със светлоотразителни елементи.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ