област Велико Търново
Сподели
06 ное 2017
Автор: ОбластВТ

Козаревският театър отбеляза двоен празник

Козаревският театър отбеляза двоен празник
В две вечери, на 4 и 5 ноември, в читалище „Земеделец-1899” в село Козаревец се състояха празнични вечери на театралното любителско изкуство. За празничните прояви се събраха много актьори, партньори и приятели на козаревските театрали, гости, представляващи различни институции и вярната публика на театралната трупа. Поводът беше честване на  двоен празник – 120 години театрално дело в селото и 10 години от създаването театърът на Стефка Петрова.

Тези две важни годишнини събраха в козаревския читалищен салон бивши и настоящи актьори, многобройна публика жители на Козаревец и с много трепет в сърцата си всички видяха откъс от първата играна в селото постановка „Иванку, убиецът на Асеня”. Това се случва точно преди 120 години, през далечната 1897 година, когато учители ентусиасти на импровизирана сцена в коридора на старото училище в Козаревец, поставят началото на театъра. През втората театрална вечер днешните членове на трупата, 40% от които млади хора до 25 години, изиграха най-новата си пиеса – сръбската комедия на Светислав Минкович „Годеж”.

 Преди това официално бе отбелязана годишнината от създаването на съвременната трупа и бе разказано за развоя на
театралното дело. С изчерпателна презентация за 120-годишната история на театралното изкуство в селото, бяха запознати всички присъстващи на събитието. След първата пиеса „Иванко”, следват пиеси като  „Кара Танас” от 1899, „Ревизор”, „Чорбаджи Михалаки”, „Многострадална Геновева”, „Люти клетви”, „Майстори” и др.

Пътят на жената-актьор в самодейното театрално изкуство на Козаревец проправя учителката Елена Николова. По-късно под вещото ръководство на Марин Василев се подготвят „Историята на една любов”, „За честта на пагона”, „Някой ден, някоя нощ”, „Когато гръм удари”, последната пиеса донесла най-много приходи на читалището. Високи отличия и гордост за историята на самодейния театър носи през 1978 г. пиесата „Рожден ден” с режисьор Илия Димитров. През 1980 г. се подготвя „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников, която се радва на широка зрителска аудитория.

През 1980 г. по инициатива на дългогодишния ръководител Илия Димитров се сформира Детски драматичен кръжок, чиито възпитаници са днешните самодейци. Дебют на Детската трупа е постановката „Снежната кралица”. Първият златен медал за читалището е завоюван тогава от Пенка Парашкевова. От 1983 е постановката „Клопка” на Димитър Начев, а през 1984 отново под режисурата на Илия Димитров деца и възрастни пресъздават на сцена „Кристалната пантофка”. Следват пиеси за народопсихологията на българина – „Чичовци”, „Вражалец”, „Боряна”, „Свекърва” и др.

От 1996 г. е първата филмирана пиеса „Гераците”. Следват още пиесите: „Тръгвай с мен”, „Балкански синдром”, „Фарисей”, „Големанов”. През 2006 г. от Самодеен театрален колектив възрастни са реализирани две постановки „Член 223” и фолк-шоуто „Нашенци”, последното пожънало голям успех сред масовия зрител. С него трупата гастролира на територията на три общини и става част от общинските празници, посветени на влизането на България в Европейския съюз. През 2006 детската театрална трупа представя на козаревска сцена „Пепеляшка”, а през 2007 г. за гост-режисьор на трупата, кметът Парашкев Парашкевов кани актрисата от Великотърновския театър Стефка Петрова.

Под ръководството на актрисата козаревската трупа се превръща в най-успешно работещия самодеен състав на територията на Община Лясковец. Тя внася новаторство и съвременен поглед в постановките и наградите не закъсняват.

Всяка година трупата се представя с нова постановка, участва в прегледи на театралното изкуство в Драганово, Кортен, Нова Загора, Хисаря и други и печели награди за цялостно представяне и индивидуални за роли. Нейни постановки, изиграни от козаревските актьори са трагикомедията „Просяшко приключение” на Ян Солович, получила отличие за жанров избор, „Михал” - комедия от Сава Доброплодни,  комедията „Българи от старо време” на Каравелов, „Милионерът” на Йовков. Следват „Торба-хитрости”, „Събота, неделя, понеделник”, „Службогонци” по Ив. Вазов, постановка на Йовковата драмата „Боряна”, а за сезон 2017 г. актрисата подготвя комедията „Годеж” на Светислав Минкович.За десетгодишната си работа със състава, Стефка Петрова добавя към 120-годишната театрална история на козаревския театър 21 отличия за актьорско майсторство, пет Специални награди на организаторите, три първи награди за женски роли, две първи, една втора и една трета награда за спектакъл. Нейната творческа работа като сценарист, режисьор, музикален оформител и сценограф в НЧ „Земеделец-1899” с. Козаревец извежда театралната трупа на едно високо ниво, което се отбелязва винаги от престижното жури на Националните театрални прегледи, чиито членове са  видни театроведи, драматурзи и актьори като Крум Гергицов, Северина Гьорова, Светла Бенева, Наташа Куртева, Гергана Пирозова, Бина Харалампиева и др.

Заради престижните отличия, театърът на Стефка Петрова вече пет години е част от Театралните празници в Хисаря, където има своята вярна публика. През септември 2015 Театрална трупа записа и първото си участие извън граница. Пиесата „Службогонци” бе гледана от банатските българи в румънското село Извоареле, окръг Телеорман, а пътуването бе реализирано с подкрепата на д-р Ивелина Гецова и д-р Ралица Рашева. Три пъти творци, част от театралната история, получават признание от Община Лясковец.

Носители на Годишната награда на Община Лясковец за принос в развитието на културата и духовността през годините са Парашкев Парашкевов, Театралния състав като цяло и Стефка Петрова. Последната такава награда през 2017 година получи именно режисьорката Стефка Петрова. 

В следствие на нейната работа в сферата на любителския театър читалището шест години ежегодно е сред онези български читалища, които печелят допълващата субсидия на Министерство на културата за подпомагане художествено-творческата работа. Нейната всеотдайна помощ към всеки самороден талант отвори пътя на приемствеността в самодейното театрално изкуство в читалището. Като ръководител на Театралния състав в Козаревец вече 10 години тя помага за запазването на културните и духовни ценности. Благодарение на нейната организационна и творческа работа Театралната трупа бележи небивал възход в своята 120 годишна история.

Така стотици хора преминават през сцената на читалището. Това им дава повод да се гордеят, че са част от една 120-годишна история и всички бивши и настоящи актьори дойдоха да почетат своя юбилей. Презентацията за 120-годишната история на театъра имаше за цел да покаже духа, искрата, родила се през 1897 и пламъкът, с който актьорите горят на сцената до днес. Бяха показани на екран всичките 198 човека, които летописната история е запазила, подредени по азбучен ред.

Председателят на читалището благодари на потомците, че в един момент от живота си, те са били част от театралната история. Поздрав отправиха и кметовете на Лясковец д-р Ивелина Гецова и на Козаревец Красимира Колева. Три поколения се събраха на сцената, сред тях бащи, синове и внуци, за да получат признание за труда си. Те бяха удостоени с дипломи и благодарствени грамоти – общо 40 актьори.

Признателност получиха и дарители, които са помагали през годините за развитието на театралното дело в селото, сред които д-р Ралица Рашева, най-верният спътник във всичките изяви на трупата в страната и извън нея, ежегоден спомоществовател при подготовката на пиесите и тяхната реализация.  С дипломи и приз бяха удостоени, освен Стефка Патрова, също и Пенка Парашкевова и Илия Димитров. Приз за най-много изиграни роли и получени индивидуални награди за 48 години на сцена и Приз за най-дългогодишен постановчик, бяха техните отличия, връчени им от председателя на читалището Тодор Тодоров.

В знак на уважение и почит към Парашкев Парашкевов – дългогодишен кмет и председател на читалището, самият той актьор и неотлъчен предводител на трупата при всичките й изяви, признателните козаревчани именуваха Театралната трупа с името „Парашкев Парашкевов”. Осем месеца след неговата кончина, на 5 октомври 2017 г., читалищното настоятелство единодушно взе решение за именуване на театралния състав като Театрална трупа „Парашкев Парашкевов”.

„Парашкев Парашкевов отдаде 11 години от живота си на безвъзмезден труд към читалищната светиня. Да види театърът успял, популярен и признат от културната общност, беше неговата най-голяма мечта. Този човек остави следа в читалищната история и неговото име ще остане завинаги свързано с нашия театър. Ние вярваме, че с името „Парашкев Парашкевов”, което трупата ще носи, той ще продължи да бъде заедно с нас, сега и завинаги”, с тези думи читалищните дейци публично обявиха своето решение, след което с „На многая лета”, празнична торта и фойерверки приключи празникът им.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ