област Велико Търново
Сподели
14 яну 2019
Автор: ОбластВТ

Кметът на Елена определи тазгодишния бюджет като "деликатесен"

Кметът на Елена определи тазгодишния бюджет като деликатесен
На общественото обсъждане на проекта за бюджет 2019 г. на Oбщина Елена, кметът инж. Дилян Млъзев го определи като „деликатесен“, който обаче „трябва да се реже на тънко и премерено“. Повод за подобно образно определение е увеличението на първоначалния размер на бюджета с 16.44% спрямо този за 2018 г., т.е. през текущата година Oбщината ще разполага с 1 785 481 лв. повече. Финансовата рамка е 12 644 503 лв. и е направена на база реалистични приходи и оптимизирани разходи.Общата субсидия за делегирани от държавата дейности е 5 435 589 лв., със 738 915 лв. повече от миналогодишната, с близо 122 000 лв. са увеличени парите за капиталови разходи, като целевата субсидия е в размер на 1 299 000 лв.. Общината е планирала с над 800 000 лв .повече собствени приходи, без да увеличава местните данъци и таксите, с изключение на данъка за превозните средства. Той обаче остава на най-ниската стойност след законовите промени. Най-голям ръст е заложен на приходите от продажба на стоки и услуги.

И тази година гражданите проявиха голяма активност при публичното обсъждане на бюджета, което продължи близо два часа в пленарната зала на Oбщината. Сред присъстващите бяха и ученици от СУ „Иван Момчилов“, които останаха видимо доволни, че предложението им от Деня на ученическото управление на общината ще бъде реализирано – проектиране и изграждане на площадка за скейтборд до градския стадион.

За разлика от миналата година, повече са внесените от гражданите писмени предложения – над 30 за инвестиционната програма. В предварително изготвения й проект влизат и започнати през 2018 г. обекти, с необходимост да бъдат завършени през текущата. Предвидено е до края на 2019 г. почти всички улици в града да бъдат ремонтирани, да са с ново асфалтово покритие и с тротоари.

Инвестиционната програма на Oбщина Елена е в размер на 6 419 141 лв. , от които 3 545 292 лв. са средства от Европейския съюз. С реализация през тази година са два от най-големите проекти – реконструкция на сградите на СУ „Иван Момчилов“ и възстановяване на изгорялото училище за художествена галерия, продължават успешно и няколко социални проекта. Бюджет 2019 г. ще бъде внесен за обсъждане на сесия на Общинския съвет на 24 януари.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ