област Велико Търново
Сподели
08 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Кметът инж. Добромир Добрев откри реставрираното килийно училище в Горна Оряховица

Кметът инж. Добромир Добрев откри реставрираното килийно училище в Горна Оряховица
Днес бе открита обновената сграда на първото килийно училище в Горна Оряховица, което се намира в двора на църквата "Св. Георги".Гости на откриването бяха кметът инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете Деница Коева, Йорданка Кушева и Николай Георгиев, Румен Янков – представител на фирма „Раховец  - Архитектура и строителство“ ЕООД, представители на Община Горна Оряховица и граждани.

„Нашата идея, заедно с Исторически музей, е да възродим това място и то да е свидно за поколенията, които идват след нас – да научат от къде техните отци са тръгнали, защото историята и образованието са най-важното за просперитета ни като нация“, каза кметът инж. Добромир Добрев. Изказа своята благодарност къмвсички, които са взели участие в реконструкцията на килийното училище. Не пропусна да спомене и името на Събка Стоянова, която бе от главните радетели за възстановяване на културно-историческия паметник.Сградата на килийното училище е построена през 1822 г. Представлява едноетажна постройка с композиция, присъща за изгражданите този период килии в дворовете на църквите. Атмосферните условия и влошеното състояние на покрива оказали негативно влияние и върху кирпичените стени. По молба на църковното настоятелство, през 2013 г. е изготвен проект и е депозирано искане за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. През 2018 г. са отпуснати 166 844 лева.Извършени са строително-ремонтни дейности, на стойност 154 931 лева, които включват възстановяване на покривната, стенната и подовата конструкции. Изградена е отводнителна система за отвеждане на повърхностните води, реставрирани са прозорци, врати и други.

Килийното училище пази спомени за някои от най-важните исторически събития от обществения живот на Горна Оряховица. Историята разказва, че храмът е създаден от отец Зотик – монах, който идва от Атон в Преображенския манастир и разнася просвещението в целия регион. Половин век по-късно, тук е създадено начално мъжко училище, което е огнище на революцията.Преподаватели са Атанас Бендерев, Георги Бошнаков, Петър Василев – все дейци на готвеното въстание в средата на 70-те години на 19 век. В тази сграда Вичо Грънчаров и Радко Радославов учредяват и първото читалище в града. „Народен олтар“ му казват те и го наричат „Напредък“, за да води оряховчани напред. Тук са играни първите пиеси. В килийното училище се е отбивал и Левски. В двора на църквата по-късно Георги Измирлиев учи младите си последователи да стрелят. Тук се настанява и ръководството на Първи революционен окръг, подготвящо Априлското въстание.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ