област Велико Търново
Сподели
01 ное 2022
Автор: ОбластВТ

Кметът д-р Гецова с подаръци за училища и читалища в Деня на народните будители

Кметът д-р Гецова с подаръци за училища и читалища в Деня на народните будители
За празника на народните будители - първи ноември, кметът на община Лясковец д-р Гецова подготви подаръци за всички общински училища и читалища. Подаръците - комплект книги и специален поздрав-послание от кмета са за двете училища в Лясковец СУ „Максим Райкович“ и НУ „Цани Гинчев“, както и за ОбУ „П. Р. Славейков“ в село Джулюница и за шестте читалища в Лясковска община. Книгите, които кметът подарява са библии на българския дух и гордост, които ще бъдат в полза на идните поколения за съхраняване на българщината. Книгите са плод на вдъхновението на водещи наши историци на днешния ден. Предназначени са да лекуват срещу проявленията на национален нихилизъм и за надграждане на здравословно родолюбие.

Заглавията са „Българската цивилизация“ и „Анти Бай Ганьо – Книга за Българите“, като съставител и издател е Петко Колев. Двете книги са под редакцията на проф. Александър Фол, като статиите в тях са освен негови, също и на акад. Ефрем Каранфилов, акад. Георги Марков, проф. Георги Бакалов, проф. Николай Овчаров и много други. Отделните части на „Книга за Българите“ са озаглавени „Българин означава мъдър“, „Държава на духа“, „Несломим дух в сломена държава“, „Европа започва от югоизток“ и други. „Книга за българите“ е призив към потомците за разчупване на матрицата байганьовщина, призив и завещано оръжие за укрепване на българския дух и достойнство.

Другата книга „Българската цивилизация“ описва по един честен и мъдър начин мястото на народа ни сред създателите на цивилизацията. Обемното издание може да бъде верен ориентир за развитието ни напред, тъй като в енциклопедичното издание се описват в отделни раздели земите, хората, езиците, леточисленията, ценностите, държавите, институциите, символите, религиите и т. н. Книгата е написана по проект на Общобългарска фондация „Тангра“ и Център за изследвания на българите, а изданието е осъществено със съдействието на Министерството на културата. „Българската цивилизация“ е посветена и на 1340-ата годишнина от основаването на Аспарухова България. България, която е най-старата европейска държава, съществуваща под едно и също име повече от 18 века и съхранена до днес от българската нация. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ