област Велико Търново
Сподели
11 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Кирил Георгиев, Тара Консулт: Горна Оряховица е привлекателен град за инвестиции в имоти

Кирил Георгиев, Тара Консулт: Горна Оряховица е привлекателен град за инвестиции в имоти
По данни на Агенцията по вписвания, през първото тримесечие на 2019 година, в Горна Оряховица е имало 399 продажби и 214 наемни договори. Спрямо предходните години, делът на закупените жилища расте, за сметка на отдадените под наем.
Какво трябва да знаем за инвестицията в жилище, има ли динамика в имотния пазар, благоприятни ли са цените за предлагащи и търсещи? На нашите въпроси отговори Кирил Георгиев - управител на агенцията за недвижими имоти „Тара Консулт“ в Горна Оряховица.  Фирмата съществува от 2005 година и вече има сериозен опит в покупко-продажбите на жилища в региона.

Здравейте, господин Георгиев! Като човек, работещ в сферата на имотите от дълги години, как оценявате пазара в Горна Оряховица? 

Здравейте! Инвестицията в имот е доста печеливш бизнес, дори и в Горна Оряховица. Стратегичното географско положение на града, го прави доста привлекателен. Ако се инвестира в разумни граници и се търси консултация от специалисти като нас, сделката би била доходоносна или спестяваща. В първите години, когато аз навлязох в тази сфера, имаше по-малко финансиране от страна на банките и нямаше много агенции. Практиката беше да се продават имоти между хората, от уста на уста. Около 2000-2001-ва година, банките започнаха да отпускат кредити - започна и раздвижване на пазара. Вълната с англичаните възроди желанието да се живее на село. Масово започна строеж на нови блокове. След това динамиката затихна, но цените постоянно се качват.

Какви са полезните практики във Вашата агенция? 

С времето се утвърдихме като коректна фирма. Разполагаме с контакти във всички банки и нотариуси. Въпреки че имаме реклами във вестници и радио, разчитаме основно на доволни и препоръчани клиенти. Това е нашият начин на работа. Привлякохме инвеститори във фирмата, като крайният ефект е директно изкупуване на имоти. Те са хора, които имат свободни средства и могат да инвестират в нашия район. Имаме различни клиенти - едни търсят имот с цел отдаване, други - с цел препродажба. Имаме позиции в Гърция. Там работим на наемни отношения с хора, които искат да летуват. Започнахме тази дейност от миналата година. Повечето ни клиенти са две или три семейства, които искат да прекарат почивката заедно. Вече имаме търсене и за целогодишен наем на апартамент.

Къде в Горна Оряховица са по-атрактивните места като локация?

За къща всички предпочитат района около парк „Христо Ботев“, южния склон на електротехникума, около стадиона, зад механотехникума. В „Пролет“ повече търсене има от хора, които не са от града или са млади семейства. Кварталът около болницата е тих и спокоен, но там проблемът е, че няма хранителен магазин. Градът е газифициран, което е много удобно. Хубавото на нашия град е, че цените са почти двойно по-ниски от Велико Търново, а разликата е около 10 минути с кола.

Търсят ли се имоти от по-крайните точки на града?

От миналата година има огромно търсене на къщи в квартал „Гарата“. Реално има и сделки. Там имотите са драстично по-евтини. В района на „Захарни заводи“ цената би привлякла евентуални купувачи. Там е тихо и спокойно, а хората започнаха да оценяват това. Почти всеки разполага с кола, има и обществен транспорт, така че отдалечеността не би била проблем.

Кои са най-търсените жилища?

Малките имоти като гарсониерите са най-търсени – без значение от това дали са тухлени или панелни. Този тип имот става и за млади семейства, и за възрастни. След това се нареждат двустайните. Тази година забелязваме бум на търсене на големи апартаменти, старо строителство, от 75-та до 80-та година, с гаражи. По мое наблюдение, семействата вече имат повече деца. Затова нарасна търсенето на апартаменти с две и повече спални.

Как вървят цените при закупуването на различните видове апартаменти? 

Зависи от какъв поглед се гледа на имота. Цената на една гарсониера е около 35 хиляди лева в панелен саниран блок. При двустайните варира межди 42 – 45 хиляди лева, в зависимост от състоянието и разположението. Цената при тристайните е над 50 хиляди лева. На първи или последен етаж е по-евтино. През последните години цените на имотите се покачиха. Но според мен, в момента пазарът се стабилизира. От значение за бързата продажба е имотът да бъде обявен само в една агенция. Предпочитат се тухлените апартаменти. Продава се различното, но приветливо жилище, защото прави добро първо впечатление.

А какво е положението при наемите?

Например панелна гарсониера, необзаведена, е около 100-120 лева. Добър тристаен апартамент, в центъра на града, с ново обзавеждане, е 350 лева. Това е и максимумът за града. Разликата между двустайните и тристайните е около 100 лева. Нашите клиенти ни се доверяват напълно и ние си преценяваме на кого да отдадем. В това отношение, ние сме повече психолози, отколкото търговци. Повечето наеми при нас са дългосрочни. Може да контролираме цялата процедура след отдаването – зависи от изискванията на собственика на жилището. Имали сме клиент, който искаше на всеки три месеца да влизаме в жилището и да наблюдаваме.

Какъв съвет бихте дали при избора на жилище?

Най-важна е локацията – дали има път, хранителен магазин, детска градина, училище, паркинг. Много хора правят грешка – влизат в жилището и си харесват мебелите или цвета на стаите. Това са неща, които се променят лесно. При новите блокове трябва да се следи качеството – дали има поява на мухъл, влага и други. В последните ни сделки давам съвет да се закупува новото строителство, което вече не е чак толкова ново – например тези от преди 15 години. Те вече са изпитани от времето. Може би ремонтиран апартамент от стар блок би бил по-добре за инвестиция с цел отдаване под наем. На семействата препоръчвам първо да инвестират в имот, който биха поддържали, за да може разходите по покупка да са по-малки. След като мине един етап на развитие, тогава да направят още една стъпка към по-голяма покупка.

В какво трябва да внимават хората при работа с агенция за имоти? Има ли особености?

Да четат внимателно договорите за посредничество, преди да ги подпишат. Имало е казус, клиент да не знае, че се е разписал в ангажиращ договор, според който, дори да няма посредничество от страна на фирмата, той дължи комисионна. 
Практиката в нашата фирма е, че сделката трябва да включва целия процес. Помагаме при декларирането в данъчното, смяна на партида за ток и вода, консултиране за банков кредит, вземането на решения, оценки. При нас всяка една стъпка е прозрачна. Видим ли, че има някаква злоупотреба откъм продавач или купувач, приключваме ангажимента си. 
„Тара Консулт“ си изгради име през годините с много труд и държим да го запазим чисто. Винаги казвам на нашите клиенти да попитат за нас и тогава да решат дали да обявят имота си. Хората от региона ни познават и знаят, че сме коректни.

"Тара Консулт"
гр. Горна Оряховица ул. "Георги Измирлиев" 2Б
0618/6 05 14      0878 203 308      tara2006@abv.bg 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ